Kronik bel ağrılı hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkisi
The effects of extracorporeal shockwave therapy on pain, disability and life quality of chronic low back pain patients
- Tez No: 487210
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE ALTAN İNCEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Kronik bel ağrısı, Extracorporeal Shock WaveTherapy, Low Back Pain
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik bel ağrılı hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: En az 3 aydır devam eden bel ağrısı nedeniyle fizik tedavi polikliniğine başvurmuş olan, 18-65 yaş arası 50 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki 25 hastanın bel bölgelerine ESWT; 20 dakika, haftada 2 kez, 6 hafta olmak üzere toplam 12 seans uygulandı. Grup 2'deki 25 hasta kontrol grubu olarak değerlendirildi, bu hastaların da bel bölgelerine plasebo ESWT tedavisi; 20 dakika, haftada 2 kez, 6 hafta olmak üzere toplam 12 seans uygulandı. Değerlendirmeler çalışmanın başlangıcında, tedavi sonrası ve 12. haftada Sayısal Derecelendirme Ölçeği (SDÖ), Oswestry Dizabilite İndeksi (ODI), Roland Morris Disabilite Skalası (RMDS), Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS), Short Form-36 (SF-36) kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışma 45 hasta ile (Grup 1=25, Grup 2=20) tamamlandı. Grup 1'de yer alan hastaların tedavi sonrası ve 12. haftada SDÖ, ODI, RMDS, HADS ve emosyonel rol güçlüğü dışındaki tüm SF-36 parametrelerinde başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi. Grup 2'de yer alan hastaların tedavi sonrası SDÖ ve ODI parametrelerinde başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanırken, RMDS, HADS ve ağrı, genel sağlık algısı, enerji-canlılık-vitalite, fiziksel komponent skoru dışındaki SF-36 parametrelerinde iyileşme görülmedi. Onikinci haftada ise SDÖ ve SF-36 skorlarında fiziksel fonksiyon, ağrı ve fiziksel komponent skoru parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi. Her iki grup birbirleriyle karşılaştırıldığında tedavi sonrası istirahat ve hareket SDÖ, ODI, RMDS, HADS ve SF-36 parametrelerinde Grup 1 lehine istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptanırken, 12. haftada ise SDÖ, ODI, RMDS, HADS ve SF-36'daki emosyonel rol güçlüğü dışındaki tüm parametrelerde Grup 1 lehine istatistiksel olarak anlamlı düzelme tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma sonuçlarında kronik bel ağrılı hastalarda ESWT'nin plaseboya göre ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesinde daha etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to invastigate the effect of extracorporeal shock wave therapy on pain, functional status and quality of life in the patients with chronic low back pain. Materials (Patients) and Methods: Fifty patients between the ages of 18 and 65 who applied to the physical therapy clinic for at least 3 months of low back pain were included in the study. The patients were randomly divided into two groups. In Group 1 (n=25) ESWT were applied on the lumbar region for 2 times a week during the periods of 6 weeks a total of 12 sessions. In Group 2 (n=25) was evaluated as a control group and applied plasebo ESWT at the same treatment protocol. The evaluation was done using Numeric Rating Scale (NRS), Oswestry Disability Index (ODI), Roland Morris Disability Questionnaire (RMDQ), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Short Form-36 (SF-36) at the beginning, at the sixth week and at the twelfth week. Results: The study was completed with 45 patients (Group 1 = 25, Group 2 = 20). Patients in the first group showed a statistically significant improvement in NRS, ODI, RMDQ, HADS and all SF-36 parameters except for emotional role weakness after treatment and at 12th week compared to baseline. NRS and ODI parameters of the patients in Group 2 showed a statistically significant improvement after initial treatment. At the 12th week, statistically significant improvement was observed in NRS parameters. When both groups were compared with each other, statistically significant improvement in rest and movement NRS, ODI, RMDQ, HADS and SF-36 parameters after treatment and at the 12thweek was found in favor of Group 1. Conclusions: This study found that ESWT was more effective in pain, function and quality of life in patients with chronic low back pain than placebo.