Orta düzey karpal tünel sendromlu hastalarda steroid enjeksiyonu ile düşük enerjili lazer tedavi etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of low dose laser therapy and steroid injection in carpal tunnel syndrome: randomized, controlled trial
  1. Tez No: 487212
  2. Yazar: SEVTAP BADIL GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. MERAL BİLGİLİSOY FİLİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: karpal tünel sendromu, steroid enjeksiyonu, düşük doz lazer tedavisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Orta düzey Karpal Tünel Sendromu (KTS) hastalarında, düşük enerjili lazer tedavisinin (DEL) etkilerini, semptomlar, klinik, elektrofizyolojik ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) bulguları üzerinden steroid enjeksiyonu ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğinde orta düzey KTS tanısı konulan hastalardan dahil edilme kriterlerini karşılayan 87 hasta çalışmaya alındı. 87 hasta steroid ve DEL tedavisi gruplarına randomize edildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası 1.ay ve 6.ayda Vizuel Analog Skala (VAS), hızlı kol-omuz-el disabilite (Quick DASH) anketleri, kaba ve ince kavrama, tinnel ve phalen testleri, elektrofizyolojik inceleme ile değerlendirildi. Ayrıca hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6. ayda MRG ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya başlangıçta 87 hasta katıldı. Grup 1'den 3 hasta, Grup 2'den 4 hasta çalışmaya devam edemedi. 6. ayın sonunda çalışma 80 hasta, 133 el bileği ile tamamlandı. Gruplar arasında demografik özellikler, klinik, elektrofizyolojik ve MR bulguları açısından anlamlı farklılık yoktu(p>0,05). Uyuşma ve ağrı VAS skorları ve QuickDash semptom skoru 1. ayda steroid grubunda daha iyi iken 6. ayda gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Her iki grupta da Phalen ve Tinnel bulgularında, kaba ve ince kavrama kuvvetlerinde tedavi sonrası 1. ve 6. ayda anlamlı iyileşme izlenmiş olup gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Median sinir motor distal latans değerinde her iki grupta da tedavi sonrası 1.ay ve 6.ayda tedavi öncesine göre anlamlı düzelme saptandı, gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmedi (p ˃0.05). Median sinir duyusal distal latansı ve median sinir duyusal ileti hızı steroid grubunda tedavi sonrası 1.ay ve 6.ayda tedavi öncesine göre anlamlı düzelme gösterirken (p ˂ 0.05), DEL grubunda tedavi öncesine göre anlamlı değişiklik saptanmadı(p>0.05). MRG'de radioulnar seviyede median sinir intensite oranı ve median sinir palmar yaylanma oranında her iki grupta da tedavi ile düzelme izlendi. İki grup arasında anlamlı fark yoktu. Median sinir intensite oranı psiform düzeyinde her iki grupta da düzelmişti ancak bu düzelme sadece steroid grubunda anlamlıydı. Tedavi sonrası klinik olarak kendini iyileşmiş olarak ifade eden hastalar açısından gruplar arası anlamlı farklılık saptanmadı. Tedavi sonrası elektrofizyolojik olarak KTS düzeyi değerlendirildiğinde 1. ayda iki grup arasında anlamlı farklılık yokken, 6. ayda steroid grubunda KTS düzeyi anlamlı olarak daha iyiydi. Sonuç: Lazer tedavisinin orta düzeyde KTS'de steroid tedavisi gibi semptom ve bulguları azaltan bir tedavi olduğunu söylemek mümkündür. Çalışmamız, DEL tedavisinin kısa-orta vadede etkinliğine dair bir veri sunmaktadır. Tedavinin uzun vadeli etkinliği hakkında yorum yapabilmek için daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır. Ancak görülmüştür ki DEL tedavisi, KTS'li hastalarda steroid tedavisine yakın etkili, noninvaziv bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Is to evaluate the effectiveness of low-level laser therapy (LLLT) and steroid injection in moderate Carpal Tunnel Syndrome (CTS), by comparing the symptoms the electrophysiologic and the Magnetic Resonance Imaging (MRI) findings of the patients. Materials andMethods: 87 patients, who had been diagnosed to have moderate CTS in Antalya Training and Research Hospital Physical Medicine and Rehabiltation Clinic were included in the study. 87 patients were randomised to the steroid and LLLT groups. The patients were assessed by Visual Analogue Scale(VAS), Quick arm-shoulder-hand disability (Quick DASH) questionnaire, rough and fine grasping, tinel and phalen tests, electrophysiological study before the treatment, 1. month and 6. months after the treatment. Additionally, the patients were evaluated by MRI before and after 6. months of the treatment. Findings:. 3 patients from steroid group, 4 patients from LLLT group dropped out during the study period. The study was completed with 80 patients, 133 wrists at the end of six months. There were no significant differences between the groups in terms of dermographic and baseline clinic characteristics, electrophysiologic and MRI findings of the patients (p>0,05). While the VAS scores of numbness and pain and Quick Dash symptom scores were better in the steroid group in the first month, there were no significant differences between the groups in the sixth month. In both groups, there were significant improvements in the Phalen and Tinnel findings, rough and fine grasping forces in the first and sixth months after the treatment and there were no significant differences between groups. In both groups, there were significant improvements in median nerve motor distal latency value in the first and sixth months after the treatment in comparison to pretreatment values, and there were no significant differences between groups (p ˃0.05). While median nerve sensory distal latency and median sensory NCV showed significant improvements in the 1st and the 6th months after treatment in compasion to pretreatment in steroid group(p ˂ 0.05), there were not any significant differences in comparison to pretreatment in the LLLT group (p>0.05). In both groups, there were significant improvements in the median nerve intensity rate in the radioulnar plane and median nerve palmary spring rate on the MRI after the treatment. There were no significant differences between two groups. Median nerve intensity rate was improved in both groups also at the pisiform plane but this improvement was significant only in the steroid group. There were no significant differences between the groups among the patients who claimed themselves as healed clinically. When CTS grade was evaluated electrophysiologically after the treatment, there were no significant differences between two groups at the 1st month, but at the 6th month, CTS grade was significantly lower in the steroid group . Conclusion: It is possible to say that LLLT reduces the signs and symsptoms of the patients who has moderate CTS like the steroid treatment. Our study offers a data regarding LLLTs efficiency in short-intermediate terms. Further studies are needed to make comments about long-term efficiency of LLLT. LLLT is a noninvasive treatment option in moderate CTS and with a similar efficacy as steroid treatment. KeyWords: Carpal Tunnel Syndrome, steroid injection, low level laser treatment