Effects of timed reading on EFL learners' reading speed and comprehension level
Süreli okumanın, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin okuma hızına ve okuduğunu anlama düzeyine etkileri
  1. Tez No: 487354
  2. Yazar: KIYMET SELİN ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE SİNEM GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıcı okuma, ana dilde okuma, okuduğunu anlama, okuma hızı, süreli okuma, yabancı dilde okuma, Reading comprehension, reading fluency, reading in a foreign language, reading in the mother tongue, reading speed, timed reading
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dilde belirli bir yeterlilik düzeyine ulaşabilmek için geliştirilmesi zorunlu olan okuma becerisi, dil öğrenimi ve öğretimi alanında her zaman en önemli konulardan biri olmuştur. Okuma sürecine dahil olan alt becerileri ve süreçleri belirlemek için pek çok çalışma yapılmış ve okuma becerilerini geliştirmeye yönelik birtakım kuramlar öne sürülmüştür. Akıcı okuma detaylı bir şekilde tartışılmış ve iyi okuyucu olabilmek için akıcı okumanın çok önemli olduğuna kanaat getirilmiştir. Ana dilde akıcı okumaya yapılan vurgu, yabancı dilde okuma konusunda sorular doğurmuştur. Ancak ana dilde okuma üzerine pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen yabancı dilde akıcı okuma üzerine çalışmalar oldukça azdır. Bunun en büyük sebebi okumanın karmaşık bir süreç olmasıdır. Bu çalışmanın amacı, süreli okuma etkinliklerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin okuma hızı ve okuduğunu anlama düzeylerine etkisini araştırmaktır. 74 öğrenci çalışmada yer almıştır ancak yapılan ön analizlerde 10 katılımcının değerleri analize aykırı bulunduğu için analizlerden çıkartılmıştır. Katılımcılar deney ve kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Deney grubu 5 hafta boyunca süreli okuma etkinliği yapmıştır. Ön test, süreli okuma etkinliğine başlamadan önceki hafta, son test ise süreli okuma etkinlikleri bittikten sonraki hafta uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda süreli okuma etkinliklerinin öğrencilerin okuma hızı ve okuduğunu anlama düzeylerini önemli ölçüde arttırdığı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın sonuçları ve alan yazın göz önünde bulundurularak yabancı dilde okuma öğretimiyle ilişkili birtakım varsayımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF TIMED READING ON EFL LEARNERS' READING SPEED AND COMPREHENSION LEVEL Reading has always been one of the most substantial topics in learning and teaching languages, as it is crucial to improve reading to become proficient in a language. A great number of studies have been carried out to clarify subskills and processes that are involved in reading process; several theories about improving reading skills have been put forward. Reading fluency has been discussed in detail and claimed to be crucial to become proficient readers. The highlight on reading fluency in native language (L1) has born questions about reading in a foreign language (FL). However, despite abundance of studies related to L1 reading, there is an obvious scarcity of studies on FL reading fluency mostly because of the complexity of reading process itself. The purpose of this study is to investigate the efficacy of timed reading practices on reading speed and reading comprehension levels of Turkish learners of English as a foreign language. 74 students participated in the study. However, 10 participants were detected as outliers via preliminary analysis, so they were left out from the analyses. The participants were divided into two groups as experimental and control groups. The experimental group received timed reading intervention for five weeks. A pre-test was applied a week before the learners started timed reading intervention and a post-test was applied one week after timed reading intervention period. The results revealed that timed reading intervention benefitted learners in terms of reading speed and reading comprehension significantly. Several implications for teaching reading in a foreign language were deduced depending on the findings of the research and the literature.