Üniversite öğrencilerinin yeme tutum inançları, bağlanma stilleri, yalnızlık düzeylerinin yeme tutumu üzerindeki etkisi
The effects of university students' negati̇ve core beli̇efs, loneli̇ness, attachment styles on eati̇ng atti̇tudes
  1. Tez No: 487425
  2. Yazar: BETÜL PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ERDEM ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Yeme Tutum İnançları, Yalnızlık, Bağlanma, Eating attitude, Negative Core Belief, Loneliness, Attachment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, yeme tutum inançları, yalnızlık düzeyleri ve bağlanma stillerinin yeme tutumu üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okuyan 148 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılara demografik bilgi formu, Yeme tutum İnanç Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Yeme Tutum Testi uygulanmıştır. Yapılan analizlere göre, yeme tutumuna ilişkin olumsuz inançlardan 'Kendini Kabul' ve 'Yeme Üzerinde Kontrol' bağımsız değişkenlerinin varyansın %18' ini açıkladığı bulunmuştur. Yeme Tutumu Testinden alınan puanlar ile UCLA Yalnızlık, YİYE Kaygı, YİYE Kaçınma ve YTİÖ Olumsuz Kişisel İnanç ölçek ve alt ölçeklerinden alınan puanlar arasında anlamlı ilişki bulunmazken; yeme tutumu ile yeme tutumuna ilişkin olumsuz inançlardan 'Kendini Kabul', 'Başkaları Tarafından Kabul' ve 'Yeme Üzerinde Kontrol' alt ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Tartışma ve sonuç bölümünde çalışmanın temel bulguları literatür ışında tartışılmış, gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the relationship between the negative core beliefs, loneliness, attachment styles and eating attitudes. 148 university students attending İstanbul Technical University participated in the study. Five assessment devices- Demographic data form, Eating Disorder Belief Questionnaire, UCLA Loneliness Scale, Experiences in Close Relationships Scale and Eating Attitude Test (EAT– 40) were administered. According to the analysis, among the negative core beliefs of eating attitude, those concerning 'self acceptance' and 'control over eating' have been found explaining 18% of the variance. There is a statistically meaningful difference between eating attitude and core beliefs about“self acceptance”,“acceptance by others”and“control over eating”. However, there is not a statistically meaningful difference between eating attitude and UCLA Loneliness, ECRS anxiety and avoidant, EDBQ negative self belief. In the results and suggestions sections, findings of this study were discussed in accordance with the current literature and recommendations for future studies have been offered.