Gıda sektöründe halka açık şirketlerde marka yönetimi: Ülker örneği
Brand management in publicly held corporations operating in the food sector: Ülker example
- Tez No: 487426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Halka Açılma, Gıda Sektörü, Brand, Going Public, and Food Sector
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Marka bir mal veya hizmeti tanımlamaktadır. Böylece tüketici ilgili ürün veya hizmeti kabul edebilmekte ya da reddedebilmektedir. İşletmelerin rekabet karşısında ayakta kalabilmeleri için büyük bir rol üstlenen markalar, ürünleri birbirinden ayırmaya yaramaktadır. Ürünlerin tüketicilerin zihninde farklı bir yerde olması markanın sağlıklı bir şekilde konumlandırılması ile mümkündür. Dolayısıyla marka imajının iyi oluşturulması gerekmektedir. Tüm bu süreçlerin ve marka olgusunun meydana gelmesinde ise marka yönetimi büyük önem taşımaktadır. Tüketicilerin satın alma davranışlarında teknolojik gelişmelerin, tüketimi arttırma çabalarının etkisi görülmektedir. İletişimin de sınırları aştığı modern çağda geleneksel tüketici davranışları farklılaşmıştır. Tüketicilerin kaliteli mal ve ürün tercihlerinde sağlık ve hijyen kavramları da önem kazanmıştır. Gıda sektöründe de değişim gösteren müşteri istek ve ihtiyaçları sektörün yaşadığı sorunlar nedeniyle tam olarak karşılanamamaktadır. Gıda sektörüne bakıldığında ürünlerin çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Bu denli geniş bir yelpazeye sahip olan sektörün, rekabet gücünün kısıtlılığı dikkat çekmektedir. Oligopol yapı, kayıt dışı üretim gibi sorunlarla mücadele eden gıda endüstrisindeki şirketler de farklı kollardaki şirket gibi finansman desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda halka açılma olarak bilinen şirket hisselerinin menkul kıymetlerde satışı yöntemi gündeme gelmektedir.
Özet (Çeviri)
A brand defines a good or service. Thereby, the consumer can accept or refuse the relevant product or service. Brands, which play an important role for the businesses to survive against competition, function to separate products from each other. The products being in a different place in the minds of consumers is possible with the healthy positioning of the brand. Accordingly, image of the brand must be created very well. Brand management has a significant importance in the formation of these processes and the concept of brand. Effects of the technological developments and the efforts to increase the consumption are seen in the buying behaviors of the consumers. Traditional consumer behaviors differentiated in this modern age where the communication crosses the limits. Concepts of health and hygiene have gained importance in the quality good and product preferences of the consumers. Customer requests and needs, which also showed a change in the food sector, cannot be met completely due to the problems that the sector experiences. When the food sector is looked at, products are seen to be varying. Limitation of competitive power of the sector, which has such a wide range of products, grabs attention. The companies operating in the food industry, which put up a fight with the problems such as oligopoly and underground production, needs financial support like the other companies operating in different sectors. In this regard, the method for the sale of company shares in stock exchange becomes a current issue in the agenda. Primarily, the concept of brand and the elements consisting of brand are given place in the study. Benefits and functions of brand, and brand management are explained in the second section. The third section is allocated to the company concept, going public and brand management in the food sector, and methods for going public.