Sporcuların ve sedanterlerin psikolojik sağlamlık, benlik saygısı, iyimserlik ve kontrol odağı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of sports and sedanters 'psychological healthy, healthy quality, healthy and control heels levels
- Tez No: 487491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYANSALDUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Sedanter, Benlik Saygısı, Psikolojik Sağlamlık, Kontrol Odağı, Sportsman, Sedanter, Respect for Self, Psychological Robustness, Controlling
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu araştırmada, sporcuların ve sedanterlerin psikolojik sağlamlık, benlik saygısı, iyimserlik ve kontrol odağı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, gelir düzeyi, spor yapanlarda takım ve bireysel sporlar açısından değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın evreni, sporcular ve sedanter bireylerden oluşmaktadır. Örneklem ise, sporcu ve sedanter bireyler arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 200 sporcu ve 200 sedanter olmak üzere toplam 400 gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden kişilerdir. Çalışmaya toplamda 400 gönüllü ve sağlıklı birey katılmıştır. Araştırmada, sporcuların ilgili oldukları spor dalı ölçütüne göre araştırmanın bağımlı değişkenleri olan psikolojik sağlamlık, benlik saygısı, iyimserlik ve kontrol odağı hakkında veri toplamak amacıyla“Benlik Saygısı Ölçeği”,“Yaşam Yönelimi Ölçeği”,“İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği”,“Psikolojik Sağlamlık (Yılmazlık Ölçeği)”ve katılımcıların bazı kişisel bilgilerine ulaşabilmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır.“Benlik Saygısı Ölçeği”1963' te Morris Rosenberg tarafından geliştirilmiş olup ölçeğin güvenirlik ve geçerlilik çalışmaları Çuhadaroğlu (1986) tarafından yapılmıştır. Yaşam“Yönelimi Ölçeği”Scheier ve Carver (1985) tarafından geliştirilmiştir.“Rotter İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği”Rotter (1966) tarafından geliştirilmiş olup Dağ (1991) tarafından Türkçe' ye uyarlanmıştır.“Psikolojik Sağlamlık (Yılmazlık Ölçeği)”Gürgan (2006) tarafından geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Ölçek ve formların birebir uygulanmasından önce bizzat araştırmacı tarafından ölçek ve formların nasıl doldurulması gerektiği detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Eksik doldurulan ölçüm araçları değerlendirmeye alınmamıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 22 paket program ile kayıt edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistikî analizleri için uzmanlardan yardım alınmıştır. Araştırmanın kişisel bilgilerle ilgili bölümü tanımlayıcı istatistik tablolarıyla düzenlenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin benlik saygısı, iyimserlik, kontrol odağı ve psikolojik sağlamlık duyguları arasındaki ilişkileri tanımlamak için pearson corelation analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan sporcu ve sedanter bireyler arasında anlamlı farklılıkların bulunup bulunmadığını test etmek için t-test analizi kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmaya katılan bireylerin benlik saygısı, iyimserlik, kontrol odağı ve psikolojik sağlamlık duygularında demografik veriler açısından anlamlı farklılıkların bulunup bulunmadığını test etmek için ikili gruplarda t-test ikiden çoklu gruplandırmalarda anova analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılan sporcuların benlik saygısı ile kontrol odağı, iyimserlik duygusu ile benlik saygısı, psikolojik sağlamlık duygusu ile kontrol odağı, psikolojik sağlamlık duygusu ile benlik saygısı, psikolojik sağlamlık duygusu ile iyimserlik duygusu arasında 0,01 düzeyinde anlamlı pozitif bir ilişki bulunmuştur. Buna karşın araştırmaya katılan sporcuların iyimserlik duygusu ile kontrol odağı duyguları arasında bir ilişki bulunmamıştır. Araştırmaya katılan sporcuların benlik saygısı, iyimserlik ve psikolojik sağlamlık duygularında takım ve bireysel sporcular açısından takım sporcuları lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, sporcuların sedanter bireylere göre psikolojik sağlamlık, benlik saygısı, kontrol odağı ve iyimserlik düzeyleri yüksektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it was aimed to compare the levels of psychological stability, self-esteem, optimism and control of athletes and sedentaries. However, age, gender, education, income level, team members and individual sports were evaluated. The universe of your research consists of sportsmen and sedentary individuals. The sample is those who agree to participate in working as a total of 400 volunteers, including 200 athletes and 200 sedanters selected by random sampling method among athletes and sedentary individuals. A total of 400 volunteers and healthy individuals participated in the study. In the research,“Self-Esteem Scale”,“Life Orientation Scale”,“Internal-External Control Scale”,“Psychological Scale”,“Self-Esteem Scale”The“Personal Information Form”prepared by the researcher was used in order to reach some personal information of the participants.“Self-esteem Scale”was developed by Morris Rosenberg in 1963 and reliability and validity studies were conducted by Çuhadaroğlu (1986). The Life“Orientation Scale”was developed by Scheier and Carver (1985). The“Rotter Internal-External Control Locus Scale”was developed by Rotter (1966) and adapted to Turkish by Dağ (1991).“Psychological Robustness (Non-Illness Scale)”was developed by Gürgan (2006) and validity and reliability studies were conducted. It is explained in detail how the scale and forms must be filled in by the researcher himself before the scales and forms are applied individually. Missing filled-in measuring instruments have not been evaluated. The obtained data was recorded with the IBM SPSS 22 package program. Expert assistance was obtained for the statistical analysis of the data. The part of the research related to personal information is organized by descriptive statistical tables. Pearson corelation analysis was used to identify the relationships between the self-esteem, optimism, control orientation, and psychological well-being of the individuals participating in the study. T-test analysis was used to test whether there were significant differences between participating athletes and sedentary individuals. In addition, ANOVA was used to test whether there were significant differences in the self-esteem, optimism, control orientation, and psychological well-being of the subjects participating in the study in terms of demographic data. According to the results of the research, a significant positive correlation was found between the self-esteem and the self-esteem of the athletes participating in the research, self-esteem with optimism, feeling of control with the sense of psychological robustness, self-esteem with psychological robustness, feeling of psychological robustness and optimism. On the other hand, there was no relationship between the optimism sensation of the athletes participating in the survey and the control emotion. A significant difference was found in favor of team athletes in terms of self esteem, optimism and psychological robustness of team athletes participating in the survey (p 0,05). As a result, psychological robustness, self-esteem, control focus and optimism levels are higher than those of athletes and sedentary individuals.