Sağlıklı kadınlarda bireysel egzersiz ve grup egzersiz eğitiminin fiziksel performans üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Individual exercise in healthy women and comparison of the effects of group exercise training on physical performance
- Tez No: 487507
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fiziksel performans, Kas Kuvvet, Endurans, Çeviklik, Esneklik, Yaşam kalitesi, Exercise, Physical Performance, Muscle Strenght, Endurance, Agility, Flexibility, Quality of Life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Badat, T. Sağlıklı Kadınlarda Bireysel Egzersiz ve Grup Egzersiz Eğitiminin Fiziksel Performans Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2018. Çalışma, sağlıklı kadınlarda bireysel egzersiz ve grup egzersiz eğitiminin fiziksel performans üzerine etkilerinin karşılaştırılması amacı ile yapıldı. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden bireysel egzersiz yapmak isteyen 13 kadın birey (grup 1) ve grup egzersizi yapmak isteyen 13 kadın birey (grup 2) olmak üzere 26 kadın birey katıldı. Bireylere genel demografik bilgi formu, fiziksel performans testleri, Egzersiz Memnuniyet Ölçeği (VAS), Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite Ölçeği (BDFAÖ) ve Kısa Form Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) uygulandı. Katılımcıların fiziksel performanslarına yönelik kas kuvvetini değerlendirmek için Lafayette Manuel Kas Testi cihazı kullanıldı. Kassal enduransı değerlendirmek için bireylerin squat, sits-up ve push-up pozisyonlarında kaldıkları süre kaydedildi. Çeviklik değerlendirmesi Burpee-Agility Testi ile yapılırken esneklik değerlendirmesi için ise otur-uzan testi uygulandı. Bireylerden alınan verilere göre; her iki eğitim grubunda da kas kuvvetinde, kassal enduransta, çeviklik ve esneklikte, egzersiz memnuniyet skorlarında ve BDFAÖ skorlarında gruplar içerisinde ön ve son test arasında artış görüldü (p0.05). SF-36 skorlarına göre ise bireysel egzersiz grubunda 8 alt boyutta da ön ve son test arasında artış görülürken (p0.05). Çalışmanın sonucunda egzersiz eğitiminin fiziksel performansı, egzersiz memnuniyetini, fiziksel aktivite davranışını ve yaşam kalitesini olumlu etkilediği, ancak egzersizin bireysel veya grup olarak sürdürülmesinin bir değişiklik yaratmadığı görüldü. Sonuç olarak egzersizin bireysel ya da grup olarak yapılmasına bakılmaksızın, bireylerin fiziksel performansını, egzersiz memnuniyetini, fiziksel aktivite davranışını ve yaşam kalitesini arttırmak için egzersize yönlendirilmesi gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Badat, T. Individual Exercise in Healthy Women and Comparison of the Effects of Group Exercise Training on Physical Performance. Hasan Kalyoncu University, Institute of Health Sciences, Physiotherapy and Rehabilitation Department, Post Graduate Thesis, Gaziantep, 2018. The study was made with the aim of individual exercise in healthy women and comparison of the effects of group exercise training on physical performance. 13 women who wished to do individual exercise (group 1) and 13 women who wished to do group exercise (group 2), totally 26 individual who provided the criteria for inclusion in the study, agreed to identify themselves with the study as a volunteer, participated in the study. General demographic information form, physical performance tests, Exercise Satisfaction Scale (VAS), Cognitive Behavioral Physical Activity Scale (BDFAÖ), and Short Form Life Quality Scale (SF36) was applied to individuals. Lafayette Manual Muscle Tester was used in order to evaluate the participant's muscle strenght towards their pyhsical performance. In order to evaluate the muscular endurance, time the individuals remained on squat, sits-up and push up positions was recorded. While agility rating was made with Burpee-Agility Test, for the flexibility rating the sit-reach test was applied. Acoording to the datas collected from individuals; in both training groups, between preliminary and last test, an increase was seen in muscle strength, muscular endurance, agility and flexibility, exercise satisfaction scores and BDFAÖ scores (p0.05). according to the SF36 scores; while an increase was seen in 8 sub-dimensions between preliminary and last test in individual exercise group, there were no increase seen in sub-dimensions including vitality, mental health and social function in group exercise training (p>0.05). In the comparison of SF36 scores between groups, no superiority was found (p>0.05). At the end of the study, it was seen that exercise training affected physical performance, exercise satisfaction, physical activity behavior and life quality positively; however it did not make a difference if the exercise was maintained individually or in group. As a consequence, regardless of how the exercise is done, individually or in group, it was thought that individuals should be directed to exercise in order to increase their physical performance, exercise satisfaction, physical activity behavior and life quality.