Serebral palsili çocuklarda soft lumbosakral ortezin gövde stabilitesi ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine etkisi
Investigation the effects of trunk stability and upper extremity functionality using soft lumbosakral orthosis in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 487509
  2. Yazar: ASİYA UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Gövde Kontrolü, Gövde korsesi, Lumbal lordoz, Cerebral Palsy, Orthosis, Trunk Stability, Balance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
UZUN A., Serebral Palsili Çocuklarda Soft Lumbosakral Ortezin Gövde Stabilitesi ve Üst Ekstremite Fonksiyonelliği Üzerine Etkisinin Araştırılması, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep 2018. Serebral Palsili (SP) çocuklar, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığın sağlanabilmesi için kritik öneme sahip olan gövde postüral kontrolünü sağlama ve denge kurmakta zorlanırlar. Üst ekstremite hareketlerinin daha fonksiyonel gerçekleştirilebilmesi için de gövde stabilitesi gereklidir. Gövde kontrolünün sağlanmasında ve sagital dengenin korunmasında omurga ve pelvisin uyum içinde çalışması açısından lumbar lordozun gerekliliği önemlidir. Bu çalışma SP'li çocuklarda fizyolojik lumbar lordozu destekleyen alt gövde desteğinin gövde kontrolüne ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine etkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya yaşları 3-16 yıl arasında değişen 13 diparetik, 11 hemiparetik ve 6 ataksik toplam 30 SP'li çocuk dahil edildi. Gövde kontrolünü değerlendirmek için Pediatrik Fonksiyonel Uzanma Testi (PFUT) ve Oturmada Postüral Kontrol Ölçümü (OPKÖ), dengeyi değerlendirmek için Pediatrik Berg Denge Skalası (PBDS), üst ekstremite fonksiyonlarını değerlendirmek için Kutu Blok Testi (KBT) ve Dokuz Delikli Peg Testi (DDPT), yürüyebilen çocukların yürüme hızının değerlendirilmesi için ise Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT) kullanıldı. Bütün testler korseli ve korsesiz olarak tekrarlandı. Çalışmada korseli yapılan bütün değerlendirmelerin sonuçları korsesiz yapılanlara göre daha yüksekti (p0,05). Bu çalışma, SP tanılı çocuklarda fizyolojik lordozu destekleyen ortezin, gövde stabilitesi ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerinde olumlu etkisinin olduğunu ve yürüme hızını artırdığını ortaya koydu. Bu durum, çocukların gövde stabilitesi ve üst ekstremite fonksiyonelliği çalışmalarında ve yürüme eğitimi sırasında fizyolojik lordozu destekleyen soft lumbosakral ortez kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
UZUN A., Investigation the Effects of Trunk Stability and Upper Extremity Functionality Using Soft Lumbosakral Orthosis in Children with Cerebral Palsy. Hasan Kalyoncu University, Institue of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Department, Master Thesis, Gaziantep 2018. Children with cerebral palsy (SP) have difficulty maintaining and balancing trunk postural control, which has critical prescription to ensure independence in daily life activities. Trunk stability is also required for more functional upper extremity movements. The necessity of lumbar lordosis is important for the control of the trunk and for the sagittal balance to be maintained in harmony with the spine and pelvis. This investigation is planned to investigate the effect of lower body support supporting physiological lordosis on trunk control and upper extremity functioning in children with SP. Thirteen children with dıparatic, 11 hemiparetic and 6 ataxic a total of 30 SP children aged between 3 and 16 years were included in the study. Pediatric Functional Extension Test (PFAT) and Postural Control Measure in situ (SPCM) to assess trunk control, Pediatric Berg Balance Scale (PBS) to assess balance, Box Block Test (BBT) and Nine Hold Peg Test (NHPT) to assess upper extremity functions and Time up Go Test (TUG) to assess the walking speed of children who could walk was used. All tests were repeated with both orthosis and non-orthosis. The results of all the evaluations performed in the study were higher than those of the non-orthosis ones (p0,05). This research suggest that positive effects of orthosis supporting physiological lordosis, on trunk stability and upper extremity functionality also increased walking speed in children with SP. This demonstrates that children can use orthoses that support physiologic lordosis during walking training as well as body stability and upper extremity functioning.