Down sendromlu bebeklerin eğitiminde kullanılan ev programlarının bebeğin gelişimine etkisinin incelenmesi
The effect of home-based programs that are used for training infants with Down's syndrome on development of the infant
  1. Tez No: 48751
  2. Yazar: ŞEBNEM GÜMÜŞCÜ TUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NERGİS GÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: D.S'lu bebekler, erken girişim programlan, aile eğitimi, Down's syndrome infants, early intervention programs, education of the family
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
D.S'lu bebeklere doğduklarından itibaren uygulanan erken girişim programlan, aile ile birlikte yürütülmektedir. Bu programlar; aile üyelerinin birbirleriyle olan iliş kilerini artırmayı, materyal kaynaklarının yeterli olup olmadığım, ailelerin nasıl desteklenmesi gerektiğim ve onların çocukları ile neler yapabileceklerini içermektedir. Bu amaçla, D.S'lu bebeklerin erken girişim programlarından sağladıkları yararı içe ren bir çalışma planlanmıştır. Uygulama 10-24 aylar arasındaki on D.S'lu bebek ve ailesi ile yürütülmüştür. Merkez ağırlıklı uygulanan bu çalışmada, bebek uyarım-öz- bakım-motor-sosyal-bilişsel ve dil gelişimi olmak üzere altı gelişim alam ile ilgili beceriler öğretilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar, deney ve kontrol gruplarının ön ve son değerlendirmeleri ile, ön ve son değerlendirmelerin her iki grup arasındaki farkın incelenmesi şeklinde alınmıştır. Araştırma bulguları, erken girişim programına alınan D.S'lu bebeklerin bütün gelişim alanlarında ilerleme kaydettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The programs given to Down syndrome infants since their birth, which include training services are carried out together with their families. These programs consist of developing the relationships between family members, efficiency of material reso urces, methods to support families and things they can do together with their child ren. For this purpose, to investigate the benefit that infants with Down's syndrome get from early intervention programs. This application is studied with 10 Down's syndrome babies aged 10-24 months and their families. In this study which is applied as centre-based programmes it has been tried to teach infant stimulation-self help- motor-social - cognitive and language development. Results have been taken by tes ting of baseline & last assesments of experiment & control groups and analysing of the difference of baseline & last assesments of both groups. And finally, it has been seen that Down's syndrome infants received to early intervention program has been progressed in all development areas.