Kan donörlerinde brucella seropozitifliğinin araştırılması
Investigation of brucella seropositivity in blood donors
  1. Tez No: 487528
  2. Yazar: KAMBER SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Bulaşıcı hastalıklar, Kan donörü, Blood donor, Brucellosis, Infectious diseases
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Sümer K, Kan Donörlerinde Brucella Seropozitifliğinin Araştırılması, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıp Programı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2017. Brusellozis, gelişmiş ülkelerde kontrol altına alınmış olmasına rağmen ülkemiz gibi gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler de hala önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam etmektedir. Brucella ile alakalı birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen kan donörlerinde Brucella seropozitifliğinin saptanmasına yönelik yapılan çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu çalışma da sağlıklı kan donörlerinde Brucella seropozifliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Mayıs 2016 – Haziran 2017 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Kan Merkezine kan bağışında bulunan kan donörlerinden 2016 yılına ait 2991(%74.4) ve 2017 yılına ait 1027 (%25.6) sağlıklı kan donörü dahil edildi. Bütün kan serumlarına Rose-Bengal pleyt testi uygulandı ve pozitif numuneler STA testi ile teyit edildi. STA çalışılan serumlardan şüpheli pozitif kabul edilenler coombs testi ile tekrar STA çalışıldı. Çalışmada toplam 4018 kan örneğinin RBPT tarama sonucuna göre 107 (%2,7) kan örneği pozitif bulunmuştur. Pozitif bulunan kan örneklerinin STA ve Coombs testlerinin çalışılması sonucunda 10 (%0,3) kan örneği yalancı pozitif ve 16 (%0,4) kan örneği tam pozitif kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sumer K, Investigation of Brucella Seropositivity in Blood Donors, Van Yuzuncu Yil University Institute of Medical sciences, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Medical Programme, Master thesis, Van, 2017. Although brucellosis is taken under control in developed countries, it is still a major public health problem for emerging and underdeveloped countries like our country. Despite the fact that many studies related to Brucella have been made, studies on the determination of Brucella seropositivity in blood donors are very limited. This study aimed to investigate the seroposity of Brucella in healthy blood donors. The blood samples for study were taken from blood donors coming to Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center between May 2016 and June 2017. 2991 (74.4%) of blood sample belong to 2016 and 1027 (25.6%) of them belong to 2017. All blood sera were subjected to the Rose-Bengal plate test and positive samples were confirmed by STA test. Those considered to be suspicious positive were studied again with coombs test. In the study, according to the RBPT screening results, 107 (2.7%) blood samples out of 4018 blood samples were found to be positive. As a result of STA and Coombs tests, 10 (0.3%) blood samples for them were false positive and 16 (0.4%) blood samples were considered as positive.