Teorik temelleri ve uygulaması ile diyadik veri analizi
Dyadic data analysis with theoretical basics and application
  1. Tez No: 487540
  2. Yazar: HARUN ZÜBEYİR YILDIRIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Aktör-partner, çift uyum ölçeği, çok seviyeli modelleme (ÇSM), diyadik veri, eşler arası uyum, interaksiyon, Actor-partner, dyadic adjustment scale, dyadic data, multilevel modeling (MLM), interaction, interpersonal alignment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yıldırımoğlu HZ, Teorik Temelleri Ve Uygulaması İle Diyadik Veri Analizi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van 2017. Bu çalışmada, diyadik veri analizi hakkında genel bilgiler verilmiş ve bir uygulama yapılmıştır. Diyadik veri analizi olarak; Aktör-Partner karşılıklı bağımlılık modeli, interaksiyon ve çok seviyeli modelleme gibi yöntemlere değinilmiştir. Uygulamada, Van'da yaşayan 111 evli çifte (n=222) ait anket ve ölçek verileri kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen toplam puanları tahmin etmek üzere regresyon modeli oluşturulmuştur. Regresyon modeli olarak Çok Seviyeli Modeller kullanılmıştır. Çok seviyeli modellerin elde edilmesinde, açıklayıcı değişken olarak; aktör, partner ve ayrı ayrı olmak üzere 20 adet soru alınmıştır. En uygun modelin belirlenmesinde; sabit etkinin tahmini, Akaike bilgi kriteri, Bayesian bilgi kriteri, Hurvich ve Tsai bilgi kriteri ve Bozdogan bilgi kriteri dikkate alınmıştır. Sonuç olarak, diyadik veri analizinde; verilerin hiyerarşik olduğu, diğer bir ifade ile daha düşük seviyedeki gözlemlerin, bir üst düzey içinde yer aldığı durumlarda, Çok Seviyeli Modellerin kullanılabilirliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Yıldırımoğlu HZ, Dyadic data analysis with theoretical basics and application. Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Biostatistics, Master Thesis, Van 2017. In this study, general information about dyadic data analysis was given and an application was performed. As a dyadic data analysis, it was mentioned about the Actor- parner interdependence model (APIM), interactions and multilevel modeling. Questionnaires and survey data obtained from 111 married couple living in Van (n = 222) were used in application. Regression models were conducted to estimate total score of scale. Multilevel models were used for regression models. Actors, partners and each of 20 questions were considered to obtain multilevel models. Estimation of constant, Akaike information criterion, Bayesian information criterion, Hurvich and Tsai's, information criterion and Bozdogan's information criterion were used to determine the best model to fit the total score value. As a result, it was emphasized that multilevel models can be used in case of hierarchical data, in other words, the observation in the lower level within the upper level in dyadic data analysis.