Farklı yüz tiplerinin arengeal havayolu üzerine etkilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Evaluation of the effects of different facial types on farengeal airway with conical beam computed tomography
- Tez No: 487563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA KARADEDE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İskeletsel yapı, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Orafarengeal Havayolu, Nazofarengeal Havayolu, üç boyutlu inceleme, Skeletal structure, Cone-beam Computed Tomography, Oropharyngeal Airway, Nasopharyngeal Airway, three-dimensional examination
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı iskeletsel anomaliye sahip bireylerde yatay ve dikey yön büyüme paternlerine göre farengeal havayolu ile kraniyofasiyal yapı ilişkilerini 3 boyutlu görüntüleme yöntemleri ile değerlendirmektir. Bu amaçla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji kliniği arşivindeki Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) verilerinden faydalanılmıştır. KIBT verileri ANB açılarına göre Sınıf 1 (0≤ANB≤4), Sınıf 2 (ANB˃4) ve Sınıf 3 (ANB36, İAT>399) yüz tipi ve her grupta 20 birey olacak şekilde 3 alt gruba ayrılmıştır. Hastalardan alınan DICOM verileri, MIMICS 17.0® yazılım programına aktarılmış tır. KIBT görüntüleri üzerinde MIMICS programı ile havayolunun hacimsel, alansal ve doğrusal ölçümleri yapılmış ve elde edilen sonuçlar istatistiksel yöntemlerle incelenmiş tir. Sınıf 1, Sınıf 2 ve Sınıf 3 gruplar arasında hacimsel ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamış tır. Alansal ölçümlerde ise C2 seviyesindeki aksiyal alan, doğrusal ölçümlerde O-N sınırındaki transversal, O-N sınırındaki a-p ve C2 seviyesindeki a-p ölçümlerde istatistiksel düzeyde anlamlı farklar gözlenmiştir. Vertikal yüz tipine göre hacimsel ve alansal ölçümlerde istatistiksel anlamlı farka rastlanmamıştır. Sınıf 3 hastalarda C2 seviyesindeki a-p ölçümünde yatay ve normal yüz tipi arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur. Yatay yüz tipi grubunda C2 seviyesindeki a-p uzunluk Sınıf 1-Sınıf 3, Sınıf 2-Sınıf 3 gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark gözlenmiştir. Sonuç olarak, sagital yöndeki malpozisyonların ve vertikal yöndeki farklı yüz tiplerinin farengeal havayolunu etkilediği sonucunu çıkartmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is; to evaluate the relationship between pharyngeal airway and craniofacial structure according to horizontal and vertical direction growth patterns in 3 dimensional imaging methods in individuals with different skeletal anomalies. For this purpose, Cone Beam Computetd Tomography (KIBT) in the archives of the Oral Diagnosis and Radiology Clinic of the Izmir Katip Çelebi University Faculty of Dentistry are used. KIBT data according to ANB, 3 groups were divided into Class 1 (0≤ANB≤4), Class 2 (ANB˃4) and Class 3 (ANB 36, SUM> 399) face types according to the SN-GoGn and SUM of Posterior angle, which will be 20 individuals in each group. DICOM data from patients was transferred to the MIMICS 17.0® software program. The volumetric, areal and linear measurements of the airway were made on the KIBT images by the MIMICS program and the obtained results were analyzed by statistical methods. There was no statistically significant difference in volumetric measurements between Class 1, Class 2 and Class 3 groups. There were significant differences in areal measurements at C2 level, transversal at O-N boundary and in linear measurements a-p at C2 levels and a-p at O-N boundary were found. There was no statistically significant difference in volume and area measurements compared to vertical face type. In Class 3 patients, there was a statistically significant difference between horizontal and normal face types in the level of a-p at C2 level. There was a statistically significant difference between Class 1-Class 3 and Class 2-Class 3 groups in a-p measurements at C2 level of horizontal face type group. It is possible to make a conclusion that the malformations in the sagital direction and the different facial types in the vertical dimension affecting the pharyngeal airway.