Tüketici tiplerinin marka sadakatine etkisinde aracı değişkenlerin rolü ve bir uygulama
The role of mediator variables in the effect of consumers' styles on brand loyalty and an application
- Tez No: 643251
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAFİZ DURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Tipleri, Tüketici Satın Alma Tarzları, Tüketici Karar Alma Tarzları, Marka Güveni, Marka Duygusu, Marka ile Özdeşleşme, Marka Sadakati, Tutumsal Marka Sadakati, Satın Alma Marka Sadakati, Tutumsal Sadakat, Satın Alma Sadakati, Consumers' Styles, Consumers' Decision Making Styles, Brand Loyalty, Brand Trust Brand Affect, Brand Trust, Brand Identification, Attitudinal Brand Loyalty, Purchase Brand Loyalty, Attitudinal Loyalty, Purchase Loyalty
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Tüketici Tiplerinin Marka Sadakati üzerindeki etkisinde; Marka Güveni, Marka Duygusu ve Marka ile Özdeşleşmenin Aracılık rollerinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda, Marka Sadakatini etkileyen doğrudan ve dolaylı etkiler bu araştırma kapsamında belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, Türkiye'deki Tüketici Tipleri araştırılmıştır. Ayrıca Tüketici Tiplerinin Marka Sadakati üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri incelenmiştir. Tüketici Tiplerinin; Marka Güveni, Marka Duygusu ve Marka ile Özdeşleşme üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Ayrıca Marka Güveni, Marka Duygusu ve Marka ile Özdeşleşmenin Marka Sadakati üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada, Tüketici Tiplerinin Marka Sadakatine etkisinde Marka Duygusu, Marka Güveni ve Marka ile Özdeşleşmenin Aracılık rolünü belirlemek amacıyla bir Araştırma Modeli geliştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi iki farklı üniversiteden toplam 1.613 öğrenciden oluşmuştur. Veriler Yüz yüze Anket yöntemiyle toplanmıştır. Bu çalışmada değişkenlerin faktör yapılarını ortaya koyabilmek için, SPSS20 programı ile Açıklayıcı Faktör Analizi yapılmış ve faktör yükü düşük bulunan, gözlenen değişkenler analizden çıkarılmıştır. AMOS24 programı kullanılarak, Doğrulayıcı Faktör Analizi ile Ölçüm Modeli elde edilmiş ve faktör yükleri düşük olan gözlenen değişkenler elenmiştir. Araştırmada, Güvenilirlik ve Geçerlilik Analizi yapılmıştır. Yapısal Eşitlik Modeli ile değişkenlerin doğrudan ve dolaylı etkileri test edilmiştir. AMOS24 programı kullanılarak, Yapısal Eşitlik Modeli ile Aracılık Analizi yapılmıştır. Bu kapsamda Boostraping yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada toplam 72 hipotez test edilmiştir. Doğrudan etkileri test etmek için 36; dolaylı etkileri test etmek için de 36 hipotez testi yapılmıştır. Marka Sadakati; Tutumsal Marka Sadakati ve Satın Alma Marka Sadakati olarak iki boyut olarak elde edilmiştir. Tüketici Tiplerinde ise“Mükemmeliyetçiler”,“Marka Bilinçliler”,“Moda ve Yenilik Odaklılar”,“Haz ve Eğlence Odalılar”,“Kararsızlar”ve“Alışkanlıklarından Vazgeçmeyenler”boyutları elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, hem Marka Güveninin hem de Marka Duygusunun Tutumsal Marka Sadakati ve Satın Alma Marka Sadakati üzerinde etkisi olduğu bulunmuştur. Marka ile Özdeşleşmenin ise Tutumsal Marka Sadakati üzerinde etkisi görülmüşken, Satın Alma Marka Sadakati üzerinde etkisi bulunamamıştır. Alışkanlıklarından Vazgeçmeyenlerin, Satın Alma Sadakatine ve Tutumsal Sadakate doğrudan olumlu etkisi bulunmuştur. Haz ve Eğlence Odaklıların, Tutumsal Marka Sadakati ve Satın Alma Marka Sadakati üzerinde negatif anlamlı etkisi belirlenmiştir Diğer Tüketici Tiplerinin ise Marka Sadakati boyutları üzerinde doğrudan etkisi bulunamamıştır. Aracılık etkileri incelendiğinde ise şu sonuçlara ulaşılmıştır: Kararsızların, Tutumsal Marka Sadakati ve Satın Alma Marka Sadakati üzerindeki etkisinde, Marka Güveninin Aracılık rolü bulunamamıştır. Kararsızların, Tutumsal Marka Sadakati ve Satın Alma Marka Sadakati üzerindeki etkisinde Marka Duygusunun ve Marka ile Özdeşleşmenin Aracılık Rolü elde edilmiştir.“Mükemmeliyetçilerin”,“Marka Bilinçlilerin”,“Moda ve Yenilik Odaklıların”,“Haz ve Eğlence Odalıların”,“Alışkanlıklarından Vazgeçmeyenlerin”Tutumsal Marka Sadakati ve Satın Alma Sadakatine etkisinde; Marka Güveninin, Marka Duygusunun ve Marka ile Özdeşleşmenin Aracılık rolleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate Consumers' Styles on Brand Loyalty via the mediating role of Brand Trust, Brand Affect and Brand Identification. In this context, Direct and Indirect effects affecting Brand Loyalty has been attempted to determined. In this study, Consumers' Styles in Turkey were investigated. In addition, the direct and indirect effects of Consumers' Styles on brand loyalty have been studied. Moreover, the impact of Consumers' Styles on Brand Trust, Brand Affect and Brand Identification has been determined. In this study, The effects of Brand Trust, Brand Affect and Brand Identification on brand loyalty has been studied. In this study, a research model has been developed to determine the mediating role of Brand Trust, Brand Affect and Brand Identification in the impact of Consumers' Styles on Brand Loyalty. The sample of this study consisted of 1,613 students from two different universities. Data has been collected by face-to-face survey method. In this study, Explanatory Factor Analysis has been performed with SPSS20 program in order to determine factor structures of variables and the observed variables with low factor load have been excluded from the analysis. By using Amos24 program, a measurement model was obtained with Confirmatory Factor Analysis and the observed variables with low factor loads were eliminated. In this research, Reliability and Validity analysis were conducted. Direct and Indirect effects of variables have been tested with the Structural Equality Model (SEM). Furthermore, A mediated analysis was conducted using the amos24 program in the structural equality model. In this context, the Boostraping method has been used. In this study, a total of 72 hypothesis tests were conducted. 36 hypotheses have been used to test direct effects, while 36 hypotheses were determined to test indirect effects. Brand Loyalty is achieved in two dimensions as Attitudinal Brand Loyalty and Purchase Brand Loyalty. In Consumers' Styles;“Perfectionists”,“ Brand Conscious”,“ ”Novelty-Fashion Conscious consumer“ ”Recreational, Hedonistic Consumer“ ”Confused by Overchoice Consumer“, ”Habitual Brand Loyal Consumer“ dimensions have been obtained. As a result of this research, it was found that Brand Trust, Brand Affect have an effect on Attitudinal Brand Loyalty and Purchase Brand Loyalty. While Brand Identification has an effect on Attitudinal Brand Loyalty, no effect has been found on Purchase Brand Loyalty. It has been found that ”Habitual, Brand-Loyal Consumer“ had a direct positive effect on Purchase Brand Loyalty and Attitudinal Loyalty. The negative impact of ”Recreational, Hedonistic Consumer“ on both Attitudinal and Purchasing Brand loyalty has been determined. Other Consumers' Styles have no direct effect on Brand Loyalty dimensions. When the effects of mediation were examined, the following conclusions were reached: The mediationg role of Brand Trust in the effects of ”Confused by Overchoice Consumer“ on Attitudinal Brand Loyalty and Purchase Brand Loyalty has not been found. The mediationg roles of Brand Affect and Brand Identification on Attitudinal Brand Loyalty and Purchase Brand Loyalty has been achieved. The mediating roles of Brand Trust, Brand Affect and Brand Identification in the influence of Perfectionists”,“Brand Conscious”,“Novelty-Fashion Conscious consumer”“Recreational, Hedonistic Consumer”“Habitual Brand Loyal Consumer”on on Attitudinal Brand Loyalty and Purchase Brand Loyalty, have been found. In Consumers' Styles;“Perfectionists”,“Brand Conscious”,“Novelty-Fashion Conscious Consumer”“Recreational, Hedonistic Consumer”“Habitual Brand Loyal Consumer”dimensions have been obtained.