Bedensel belirti bozukluğu ve oksidatif stres
Somatic symptom disorder and oxidative stress
  1. Tez No: 487585
  2. Yazar: ESRA KABADAYI ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel belirti bozukluğu, oksidatif stres, Oxidative stress, somatic symptom disorder
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada DSM-5'e göre bedensel belirti bozukluğu tanısı alan hastalarda oksidatif stres belirleyicilerinden total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS), paraoksonaz (PON), arilesteraz (ARE) ve tiyol/disülfid değerlerinin araştırılması, oksidatif stres ile bedensel belirti bozukluğu arasındaki ilişkiyi değerlendirerek etiyolojiye dair yeni hipotezlerle bu hastalığın daha iyi anlaşılması ve tedavisinde yeniliklere katkıda bulunulması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 41 bedensel belirti bozukluğu tanısı alan hasta ile yaş, cinsiyet ve sosyodemografik özellikler bakımından eşleştirilmiş 47 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların sosyodemografik verileri bir forma kaydedildi. Hasta grubuna Hasta Sağlık Anketi-15 (PHQ-15), Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği (SSAS), Beck Depresyon Ölçeği (Beck-D) ve Beck Anksiyete Ölçeği (Beck-A) uygulandı. Kontrol grubuna ise belirti tarama listesi (SCL-90R) testi verildi. Hasta ve kontrollerin venöz kan serumu örneklerinde rutin biyokimyasal tetkikleri, TOS, TAS, OSİ, PON, ARE ve tiyol/disülfid değerleri çalışıldı. BULGULAR: Hasta grubunda sağlıklı kontrollere göre oksidanların artışını gösteren TOS, OSİ, disülfit, disülfit/native tiyol ve disülfit/total tiyol değerleri daha yüksekti (p0.005). Hastalığın süresi, belirtilerin şiddeti ile oksidatif stres parametreleri arasında ilişki yoktu. SONUÇ: Bedensel belirti bozukluğunda oksidatif dengenin oksidanlar lehine bozulduğu görüldü. Oksidatif parametrelerdeki bu artış, oksidatif stresin bedensel belirti bozukluğunun etiyopatogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Oksidatif stresi azaltmaya yönelik yaklaşımlar bedensel belirti bozukluğunun ortaya çıkışının önlenmesinde ve tedavisinde alternatif bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the oxidative stress parameters that are total oxidant (TOS), total antioxidant (TAS), paraoxonase (PON), arylesterase (ARE) and thiol / disulfide homeostasis in patients diagnosed with somatic symptom disorder according to DSM-5. It is aimed to understand the relationship between oxidative stress and somatic symptom disorder and to contribute new hypotheses about its etiology and new approaches to its treatment. METHODS: The study included 41 patients with somatic symptom disorders and age, sex and sociodemographically matched 47 healthy controls. The sociodemographic data of the participants was recorded in a form. Patients were administered Patient Health Questionnaire-15 (PHQ-15), Somatic Symptom Amplification Scale (SSAS), Beck Depression Scale (Beck-D) and Beck Anxiety Scale (Beck-A). Participants included in the control group were tested for Symptom Check List (SCL-90R). Routine biochemical parameters, TOS, TAS, OSI, PON, ARE and thiol, disulphide levels were compared between the two groups. RESULTS: TOS, OSI, disulfide, disulphide/native thiol and disulphide/total thiol ratio which showed an increase oxidation parameters were found significantly higher in patient group compared to controls (p0.05). There was not found any significant correlation between oxidative stress parameters and the duration of the disease or the severity of the symptoms. CONCLUSION: It has been shown that oxidative balance is impaired due to the increase of oxidants in somatic symptom disorder. Oxidative stress may play a role in the etiopathogenesis of this disorder. Approaches to reduce oxidative stress may be an alternative option for its prevention and treatment.