Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği ve Endotem polikliniklerine 2016- 2017 yıllarında başvuran tip 2 diyabetes mellituslu hastaların glikolize hemoglobin A1c ve ortalama trombosit hacmi düzey ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between glycosylated hemoglobin A1c and mean platelet volume levels in patients with type 2 diabetes mellitus who applied to the family medicine and endotem polyclinics Ankara Atatürk Training and Research Hospital from years of 2016-2017
- Tez No: 487592
- Danışmanlar: UZMAN İREP KARATAŞ ERAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, MPV, PDW, HbA1c
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Diyabetes mellitus hiperglisemi ile prezente olan metabolik bir hastalıktır. Diyabetik hastalardaki mortalite ve morbiditenin çoğundan ve azalan yaşam kalitesinden zaman içerisinde gelişen makrovasküler ve mikrovasküler komplikasyonlar sorumludur. HbA1c günümüzde glisemik kontrolün göstergesi olarak en sık kullanılan testtir. Tip 2 DM hastalarındaki kardiyovasküler komplikasyon prevelansının HbA1c ve MPV düzeyleri ile ilişkili olduğu bazı çalışmalarda rapor edilmiştir. Düzelmiş glisemik kontrol MPV'yi azaltır böylece, uygun glisemik kontrol ile trombosit aktivitesinin azalması sağlanabilir ve bu hastalarda vasküler komplikasyonlar önlenebilir veya geciktirilebilir. Trombosit aktivasyon göstergesi olarak MPV'nin, DM progresyonunun izlenmesi ve dolayısıyla primer sağlık hizmetlerinde vasküler komplikasyonların önlenmesinde basit ve uygun maliyetli bir test olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmadaki amacımız Tip 2 DM hastalarında HbA1c ve artmış MPV, PDW düzey ilişkisini değerlendirmekti. Materyal ve Metod: Çalışma, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği ve Endotem polikliniklerine Haziran 2016- Nisan 2017 tarihleri arasında genel sağlık kontrolü amaçlı başvurmuş ve Tip 2 DM tanısı ile takipli 18 yaş üzeri hastaların demografik bilgileri ve laboratuvar kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların açlık plazma glukozu, HbA1c, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi, trombosit dağılım genişliği, total kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol değerleri toplandı. Hastalar HbA1c değerlerine göre kontrol grubu, HbA1C≤7 ( grup 1 ), HbA1C>7 ( grup 2 ) olarak 3' e ayrıldı. Birbiri ile karşılaştırılarak analiz edildi. Bulgular: Yaş açısından grup 1 ve grup 2 arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu.(p>0,05) Yaş ortalaması arttıkça MPV ve PDW değerleri artmaktaydı. Gruplar arasında APG, HbA1c, Trigliserid değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık mevcuttu.(p=0,001) (p=0,001) (p=0,001) Grup 1 ve Grup 2 arasında LDL ve T.Kolesterol değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık yoktu.(p=0,330) (p=0,592) MPV ve PDW ile Trigliserid arasında pozitif zayıf derecede korelasyon vardı ve bu korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p=0,002) (p=0,014 ) MPV ve PDW ile LDL ve T. Kolesterol arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu.(p=0,171, p=0,361) (p=0,172, p=0,378) HbA1c arttıkça PLT azalmakta, MPV ve PDW değerleri artmaktaydı. Bu korelasyon istatiksel olarak anlamlıydı. PDW ve MPV arasında pozitif derecede korelasyon vardı ve bu korelasyon istatistiksel olarak anlamlıydı. (p=0,001) Sonuç: Çalışmamız göstermiştir ki bozulmuş glisemik regülasyon MPV ve PDW gibi trombosit aktivasyon belirteçlerinde artışa neden olur ve bu hastalarda vasküler komplikasyonlar daha sık görülebilir. Elde edilen değerler, MPV'yi ve aynı zamanda PDW'yi vasküler komplikasyonlar açısından diyabet hastalığının yükünü tahmin etmek için bir hematolojik belirteç olarak kullanma olasılığını göstermektedir. Bizim çalışmamızın sonucunda MPV'nin ve PDW'nin, DM progresyonunu izlemek ve dolayısıyla primer sağlık hizmetlerinde vasküler komplikasyonların önlenmesinde, taranmasında basit ve düşük maliyetli bir test olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Böylece erken tanı ve uygun tedavi, başlangıç veya ilerlemeleri geciktirilebilir. Ancak daha büyük popülasyonlarda yapılacak geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes mellitus is a metabolic disease presenting with hyperglycemia. Macrovascular and microvascular complications are majority responsible for mortality and morbidity in diabetic patients which developed over time and reduced quality of life. HbA1c is the most commonly used test for glycemic control. The prevalence of cardiovascular complications in patients with type 2 DM have been reported to be associated with HbA1c and MPV levels in several studies. Improved glycemic control reduces the MPV. Thus, reduction of platelet activity can be achieved with appropriate glycemic control and vascular complications can be prevented or delayed in these patients. It is thought that MPV as a platelet activation indicator can be used as a simple and cost-effective test to monitor DM progression and thus prevent vascular complications in primary health care. The aim of this study was to evaluate the relationship between HbA1c and increased MPV, PDW level in Type 2 DM patients. Matherial and Methods: The study was conducted retrospectively to demographic information and laboratory records of patients over 18 years old who were admitted to Ankara Atatürk Training and Research Hospital Family Medicine and Endotem policlinics for general health check-up and diagnosed with Type 2 DM between June 2016 and April 2017. Fasting plasma glucose, glycosylated hemoglobin A1c, platelet count, mean thrombocyte volume, platelet distribution width, total cholesterol, triglyceride, HDL cholesterol, LDL cholesterol values were collected. Patients according to HbA1c values were divided into 3 groups as control group, HbA1C ≤7 (group 1) and HbA1C> 7 (group 2). It was analyzed comparing with each other. Results: There was no statistically significant difference between groups 1 and 2 in terms of age.( p>0.05) The MPV and PDW values increased as the average age increased. There was a statistically significant difference between the groups in terms of FBG, HbA1c, Triglyceride values.(p=0,001) (p=0,001) (p=0,001) There was no statistically significant difference between LDL and T. cholesterol values between group 1 and group 2.(p=0,330) (p=0,592) There was a positive weak correlation between triglyceride with MPV and PDW, and this correlation was statistically significant.(p = 0.002) (p = 0.014) There is no statistically significant difference between MPV and PDW with LDL and T. Cholesterol.(p=0,171, p=0,361) (p=0,172, p=0,378) As HbA1c increases, PLT decreases and MPV and PDW values increase.This correlation is statistically significant. There is a positive correlation between PDW and MPV and this correlation is statistically significant. (p = 0.001) Conclusıons: Our study showed that impaired glycemic regulation causes an increase in platelet activation markers such as MPV and PDW, and vascular complications can more frequent in these patients.The values obtained, MPV and at the same time PDW as a hematological marker to predict the burden of diabetes mellitus in terms of vascular complications. As a result of our study, it is thought that MPV and PDW can be used as a simple and low cost test to monitor DM progression and thus to prevent and screen vascular complications in primary health care. Early diagnosis and appropriate treatment can delay the onset or progression. However, further studies with larger populations required. Key Words : Type 2, DM, MPV, PDW, HbA1c