Tip 2 diyabeti olan hastalarda yönetim planlarına uyum
Adherence to management plans in patients with type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 487668
  2. Yazar: NİLÜFER TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. OKAY BAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: diyabet, tedaviye uyum, Morisky ölçeği, diabetes, adherence treatment, Morisky scale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
GİRİŞ Diyabet tedavisinde amaç, yaşam kalitesini yüksek tutmak ve komplikasyon gelişimini önlemektir. Araştırmacılar son 10 yılda hastalarda tedaviye uyum konusuna yönelmiştir. Bunun için birçok ölçek geliştirilmiştir. En sık kullanılanı Morisky sekiz maddeli ilaç uyumu ölçeğidir (MMSA-8). Diyabete özgü olmadıkları gibi, ölçeklerin hepsi ilaç tedavilerine uyum üzerine odaklanmıştır. Oysa tip 2 diyabetli hastalarda yaşam tarzı değişikliği ilaç tedavisi kadar önemlidir. Çalışmanın amacı Aydın ilinde tip 2 diyabeti olan hastalarda yönetim planlarına hasta uyumunu değerlendirmek ve uyumun önündeki engelleri ve uyumu artırıcı kolaylaştırıcıları belirlemektir. YÖNTEM Çalışma Eylül 2016 ve Aralık 2017 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Polikliniğinde ve 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezinde yapıldı. Örneklem büyüklüğü 384 olarak hesaplandı. Demografik ve diyabetle ilişkili verilerin toplanması için bir anket geliştirildi. Tedaviye uyum için Morisky uyum ölçeği kullanıldı. Yaşam tarzı değişikliklerine uyumu ölçmeye yönelik üç yeni soru geliştirildi. Anket uygulaması bir araştırmacı (NT) tarafından yüz yüze yapıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra korelasyon analizlerinde Spearman ve Kendall's Tau_B korelasyonları, grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi kullanıldı. İlişkili değişkenleri belirlemek için çoklu lojistik regresyon analizi yapıldı. Sürekli değişkenlerin dağılım normalliği Shapiro-Wilk testi ile değerlendirildi. Anlamlılık düzeyi olarak p0,05). SONUÇ Çalışma sonuçlarımıza göre verilen tavsiyelere uyum gösterenler tedaviye de uymaktadırlar. Tedaviye uyumun artması glisemik kontrolü artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION The aim of diabetes treatment is to keep the life quality higher and to prevent the development of complications. Researchers have focused on patient adherence to treatment in the last 10 years. Many scales have been developed for this. The most commonly used scale is eight-item Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8) All scales focus on adherence to drug treatments and they are not diabetes-specific. In patients with type 2 diabetes, lifestyle modification is as important as drug therapy. The aim of the study is to evaluate the patient adherence to management plans in patients with type 2 diabetes in Aydın and to identify barriers against and facilitators for adherence. METHODS The study was carried out between September 2016 and December 2017 with diabetic patients at the Endocrinology Polyclinics of Adnan Menderes University Hospital and Number 1 Family Health Center in Aydın. The sample size was calculated as 384. A questionnaire was developed to collect demographic and diabetes-related data. Morisky Medication Adherence Scale was used for treatment compliance. Three new questions have been developed to measure adherence to lifestyle changes. The survey was conducted face to face by a researcher (NT). In addition to descriptive statistics, Spearman and Kendall's Tau_B correlations were used in correlation analyses and Mann Whitney U test was used in group comparisons in the analysis of the data. Multiple logistic regression analyzes were performed to determine the associated variables. The distribution normality of continuous variables was assessed by Shapiro-Wilk test. Significance level was accepted as p 0.05). CONCLUSION According to the results of the study, those who comply with the recommendations are also in compliance with the treatment. Increased compliance with treatment increases glycemic control.