Bazı tiyazol bileşiklerinin morötesi spektroskopisini kullanarak deneysel ve kuramsal incelenmesi
Experimental and theoretical study of some thiazole compounds using ultraviolet spectroscopy
  1. Tez No: 487797
  2. Yazar: DÖNDÜ VARKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA BAHÇELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyazol Bileşikleri, DFT Kuantum Kimyasal Hesaplama Yöntemi, Morötesi Spektroskopisi, Thiazole Compounds, DFT Quantum Chemical Calculation Method, Ultraviolet Spectroscopy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, beş üyeli halkada azot, oksijen ve sülfür atomların içeren ve biyolojik aktif özelliği olan tiyazol bileşikleri olarak 2- Etoksitiyazol, 4-Metil-5-tiyazoletanol ve 5-Acetil-2,4-dimetiltiyazol bileşikleri, morötesi spektroskopisi ve kuantum kimyasal hesaplama yöntemleriyle incelenmiştir. Bu incelemelerde, adı geçen bileşiklerin elektron soğurma spektrumları, kloroform, etanol ve N,N-dimetil formamid çözücülerinde alınmış ve çözelti etkileri sunulmuştur. Kuantum kimyasal hesaplama çerçevesinde, yoğunluk fonksiyonu teorisi (DFT) yönteminde, ilk iki madde için B3LYP/ ve HSEH1PBE/6-311++G(d,p) düzeylerinde ve son madde için B3LYP/ ve HSEH1PBE/LanL2DZ düzeylerinde, adı geçen bileşiklerin morötesi spektrumları kloroform çözeltisinde simüle edilmiştir. Ayrıca HOMO ve LUMO analizi de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the 2- Ethoxythiazole, 4-Methyl-5-thiazoleethanol and 5-Acethyl-2,4-dimethylthiazole compounds as the thiazole compounds which have the biological activity and contain the nitrogen, oxygen and sulphure atoms in five-membered ring were investigated by using the ultraviolet spectroscopy and quantum chemical calculation methods. In these investigations, the electronic absorption spectra of the mentioned compounds were recorded in the chloroform, ethanol and N,N-dimethylformamide solvents and the effects of the solvents were presented. In the framework of the quantum chemical calculation, the ultraviolet spectra of first two compounds at the B3LYP/ and HSEH1PBE/6-311+G(d,p) levels and the third compound at the B3LYP/ and HSEH1PBE/LanL2DZ levels of the density functional theory (DFT) method have been simulated in the chloroform solvent. Furthermore, the HOMO and LUMO analysis has been verified.