İnformal öğrenme ortamlarının öğrencilerin fen-teknoloji-toplum-çevre ilişkisini anlamalarına etkisi
The effect of informal learning environment upon students' understanding of science-technology-society-environment
  1. Tez No: 488086
  2. Yazar: MERVE CANSU İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen-teknoloji-toplum-çevre (FTTÇ), informal eğitim, okul/sınıf dışı ortam, Science-technology-society-environment (STSE), informal education, out-of school/class environment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnformal (okul dışı) öğrenme ortamları ziyaretlerinin, eğitim-öğretim faaliyetlerinin niteliğini artırdığı aşikârdır. İnformal ortamlar, zengin içeriğiyle birçok avantaj sağlamaktadır. Öte yandan, fen-teknoloji-toplum-çevre (FTTÇ) öğrenme alanının Türk eğitim sisteminde etkili bir şekilde yer almadığı vurgulanmaktadır. Buradan hareketle, çalışmanın amacı; informal öğrenme ortamlarının, öğrencilerin fen-teknoloji-toplum-çevre ilişkisini anlamalarına etkisi olarak belirlenmiştir. Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı 2. döneminde Şanlıurfa Hilvan İmam Gazali İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi 14 erkek öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. İnformal öğrenme ortamlarından geri dönüşüm tesisi, botanik bahçesi, bilim merkezi ve hayvanat bahçesinin kullanıldığı bu araştırma, durum çalışma deseni yöntemine göre yürütülmüştür. Araştırmada VOSTS (Views on Science-Technology-Society) anketi, yarı yapılandırılmış görüşme, gezi gözlem formları ve gezi günlükleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anket ve görüşmeden elde edilen veriler, gözlem formları ve gezi günlükleriyle detaylandırılmıştır. Araştırma sonuçları, informal öğrenme ortamlarının kavram kargaşalarını gidermede yetersiz kalırken, yeni kavram öğreniminde etkili olduğunu göstermektedir. İnformal öğrenme ortamlarının, fen-teknoloji-toplum-çevre arasındaki ilişkinin anlaşılmasında, bilim insanlarının karakteristik özelliklerinin kavranmasında ve bilimsel bilginin doğasının anlaşılmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It was known that informal learning environment (i.e. out-of-school) increases the quality of teaching and learning activities. Informal environments also provide many advantages as enriching content of learning. Moreover, it was emphasized that the science-technology-society-environment (STSE) learning was not effectively involved in Turkish education system. From this point of view, it should be considered informal learning environments in order to enable students' understanding of the STSE relation. Within the scope of the research, it was aimed to determine effectiveness of study visit on students' understanding of STSE. The research was conducted with 14 male students on the 5th grade level in 2016-2017 academic year. This research, which used a recycling-solid waste collection center, a botanic garden, a planetarium and science center and a zoo a few of informal learning environments, was conducted according to the case study design method. In the study, VOSTS (Views on Science-Technology-Society) questionnaire, semi-structured interviews, field trip observation forms and trip diaries were used as data collection tools. The data indicated that the informal learning environments were inadequate to remediate students' conceptual confusion while it was effective in learning new concepts. Informal learning environments have been found to be effective in understanding the science-technology-society-environment relation, in understanding the characteristics of scientists and in understanding the nature of scientific knowledge.