Farelerde hava kesesi (Air-Pouch) inflamasyon modelinin geliştirilmesi
Air-Pouch in mice, as an inflammation model
  1. Tez No: 48809
  2. Yazar: PELİN KELİCEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜMEYSA DEMİRDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: hava kesesi, inflamasyon, fare, in vivo polimorfonükleerlökosit, deksametazon, indometazin, asetil salisilik asit, malondialdehit, lipid peroksidasyonu, air-pouch, inflammation, mice, in vivo, polymorphonuclear leukocyte, dexamethasone, indomethacin, acetylsalicylic acid, malondialdehyde, lipid peroxidation. 11
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bu çalışmada deksametazon veya indometasin veya asetil salisilik asit ile tedavi edilen ve edilmeyen farelerin sırt bölgelerinde 3 gün boyunca 1 mi hava enjeksiyonu ile oluşturulan hava keseleri içine, 10 mg karagenin enjekte edilerek inflamasyon geliştirildi ve hava keselerinden ekstraksiyonla elde edilen eksudada 2., 4., 6., 8., 10. ve 12. saatlerdeki polimorfonükleer lökosit (PMNL) sayısına ve lipid peroksidasyonunun bir göstergesi olan malondialdehit (MDA) miktarına bakıldı. Sonuç olarak: 1- Deksametazon (1.5 mg/kg, i.v.) ile ön-tedavili deneklerin PMNL sayılarında tedavi edilmeyen gruba göre anlamlı düşüş gözlendi. 2- İndometasin (100 mg/kg, oral) ile ön-tedavili deneklerin PMNL sayılarında tedavi edilmeyen gruba göre anlamlı düşüş gözlendi. 3- Asetil salisilik asit (300 mg/kg, oral) ile ön-tedavili deneklerin PMNL sayılarında tedavi edilmeyen gruba göre anlamlı düşüş gözlendi. 4- Bu ilaçlarla ön-tedavi yapılan deneklerden 4. saat sonunda alman örneklerin MDA miktarları, tedavi edilmemiş deneklerin MDA miktarından daha düşük bulunmuştur. Araştırmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar, "farelerde hava kesesi (air-pouch) inflamasyon modelTnin; ucuz, tekrarlanabilir, denekler arası farklılıklar minimuma indirildiğinde sonuçlar arası homojenizasyonun sağlandığı, romatoid artriti deneysel olarak temsil eden alternatif bir model ve inflamasyonun mekanizmasının araştırılmasına olanak sağlayan bir yöntem olduğunu göstermektedir. Aynca yüksek antiinflamatuvar etkiye sahip ilaçlarla geçerliliği kanıtlanan bu metodda antiinflamatuvar aktivite çalışmaları yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, 1 ml air was injected for three days into the back neck of mice that either received dexamethasone, indomethacin, acetysalicylic acid or saline, into the air-pouches thus obtained 10 mg carrageenan was injected as an inflammatory agent. 3 days later the cut out air-pouches were extracted and the exuda from the extract was used to assess the number of polymorphonuclear leucocytes (PMNLs) and the levels of malondialdehyde (MDA) which is an expression of lipid peroxidation. As a result: 1- Mice treated with 1.5 mg/kg, i.v. dexamethasone had significantly low number of PMNLs as compared to saline group. 2- Mice treated with 100 mg/kg, oral indomethacin had significantly low number of PMNLs as compared to saline group. 3- Mice treated with 300 mg/kg, oral acetylsalicylic acid had significantly low number of PMNLs as compared to saline group. 4- 4th hour MDA levels of samples were lower than the saline group. These results that we obtained using antiinflammatory drugs that have been proven to be very effective in inflammation has shown that the new method we tried is a reliable method in antiinflammatory activity research. Our results imply mice“air-pouch inflammation”as an inexpensive, reproducible, alternative rheumatoid arthrid model where if variations between mice are reduced to a minimum a homogenisation between results can be achieved. The model also would allow research into the mechanism of inflammation.