The impact of early life stress on airway remodeling and severe asthma related gene profile in mice
Farelerde erken yaşam stresinin havayolu yeniden şekillenmesi ve şiddetli astıma ilişkin gen ifade profili üzerindeki etkisi
- Tez No: 869420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SAYGIDEĞER, DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN KORKMAZ BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Göğüs Hastalıkları, Genetics, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erken yaşam stresi, Kronik stres, Hava yolu yeniden şekillenmesi, Şiddetli astım, deksametazon, Early life stress, Chronic Stress, Airway remodeling, Severe asthma, dexamethasone
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Translasyonel Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç ve hedef: Yenidoğan ve bebekler birçok nedenden dolayı stresten muzdarip olabilirler. Stres günümüzde kaçınılmaz olabilir ve farklı hastalıkların başlatıcısı olabilecek olumsuz bir etkiye sahiptir. Erken yaşam stresi hava yolunu etkiler ve bu da yaşamın herhangi bir aşamasında astıma neden olabilir; Ayrıca astımın şiddetini ve hava yolu yapısını da etkiler. Kronik stres, Hipotalamik-hipofiz-adrenal (HPA) eksen aktivasyonu yoluyla kortizol seviyelerini arttırır. Dengesiz kortizol, kandaki iltihaplanmaya neden olan proinflamatuar sitokinleri artırır. Bu araştırmada, deksametazon uygulanarak erken yaşam stresli farelerde ve in vitro kronik düşük ve yüksek stres indüklenen solunum epitel hücresi modelinde hava yolunun yeniden şekillenmesi ve şiddetli astımla ilişkili genlerin ekspresyon düzeylerinin karşılaştırılması hedeflendi. Yöntemler: Erken yaşam stres grubu yavrular (n=24), doğum sonrası 1-14 günlerinden (PND1-PND14) günde 3 saat anneden ayrıldı ve kontrol grubu yavrular (n=24) ayrılmadı. PND35'te kan alındı. 10nM ve 100nM deksametazon uygulaması, kronik düşük ve kronik yüksek stres taklit durumu üretmek için beş günlük bir süre boyunca in vitro insan bronşiyal epitel hücresi Beas 2B hücresi olarak yapıldı. RNA, farelerin kanından ve insan bronşiyal epitel hücresi Beas 2B'den ekstrakte edildi ve ardından tamamlayıcı DNA (cDNA) sentezi yapıldı. mRNA ekspresyon seviyesini değerlendirmek için RT-PCR yapıldı. Grafik sunumu Graphpad prizma 8.4.3'te yapıldı. Sonuçlar: İn vivo sonuçlar, erken yaşam stresinin, astım şiddeti ve hava yolunun yeniden şekillenmesi ile ilişkili olan Postn, Chi3l1 ve Ccl11 genlerinde bir yükselmeye sahip olduğunu göstermektedir. İn vitro kronik düşük ve yüksek stresin IL-33 düzeylerinin ekspresyonu üzerinde önemli ölçüde artarak etkili olduğu bulunmuştur (kat değişimi sırasıyla 4.9 ve 3.28). Sonuç: Kronik strese maruz kalmanın astım gelişimi ve hava yollarının yeniden şekillenmesi üzerinde önemli bir etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim and objective: Neonatal and infants may suffer from stress due to many reasons. Stress may be unavoidable nowadays and has a negative impact which may be the initiator of different diseases. Early life stress influences the airway, which may result in asthma at any stage of life; it also impacts the severity of asthma and the airway structure. Chronic stress increases cortisol levels via Hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis activation. Imbalanced cortisol increases the pro-inflammatory cytokines in the blood, which induce inflammation. In this study, mRNA expression of the airway remodeling and severe asthma-related genes were investigated in the early-life stressed mice and in vitro chronic low and high-stress mimic conditions by administrating dexamethasone. Methods: In this study, mRNA expression of the airway remodeling and severe asthma-related genes were investigated in the early-life stressed mice and in vitro chronic low and high-stress mimic conditions. The mice were separated the mother 3 hours daily from postnatal days 1-14 (PND1-PND14), and blood was collected on PND35. The administration of chronic low (10nM) and chronic high (100nM) of dexamethasone for a duration of five days in vitro Beas 2B cell to produce chronic low and chronic high stress mimic condition. . RNA was extracted from the blood of mice and human bronchial epithelial cell Beas 2B followed by the synthesis of complementary DNA (cDNA). RT-PCR was performed to evaluate the mRNA expression level. Graphical presentation was performed in Graph pad prism 8.4.3. Results: In vivo results shows that early life stress has an elevation of the Postn, Chi3l1 & Ccl11 genes, which are related to asthma severity and airway remodeling. In vitro, chronic low and high stress has been found to have an impact on the expression of IL-33 levels by increasing significantly (fold change 4.9 and 3.28 respectively). Conclusion: Exposure to stress during early life has been found to have a significant impact on the development of asthma and the remodeling of airways.