TFRS uyumlu konsolide finansal tabloların hazırlanması ve bir uygulama
Preparation of consolidated financial tables in harmony with TFRS and an application
- Tez No: 488495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide Finansal Tablo, Eliminasyon, Ana Ortaklık, Azınlık Payları, Consolidation, Consolidated Financial Statement, Elimination, Parent Company, Minority Interest
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Konsolidasyonun gerekliliğinin temelinde, konsolidasyon işlemleri marifetiyle düzenlenen finansal tabloların, grubun esas performansını ortaya koyacak analizlere imkan sağlaması yatmaktadır. Konsolidasyon, grup bünyesindeki konsolidasyona dahil edilen şirketlerin finansal tablolarının bir bütün olarak sunulması sürecini kapsamaktadır. Bu çerçevede, grup şirketlerinin birbirleriyle gerçekleştirmiş oldukları işlemler sonucu ortaya çıkan gelir ve giderlerin dönem içi etkilerinin konsolide finansal tablolardan arındırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra grup firmaları arasındaki varlık ve kaynak giriş ve çıkışları konsolide finansal tablolarda fiktif bir büyüklüğe neden olacağından bu unsurların da elimine edilmesi gerekir. Hangi şirketlerin konsolidasyona dâhil edileceğinin tespit edilmesinde kontrol ve önemli etki kavramları ön plana çıkmaktadır. Yatırım yapılan işletme üzerindeki etkinlik derecesine bağlı olarak ise tam konsolidasyon ve özkaynak yöntemleri uygulanmaktadır. Yatırımın niteliği ise yatırım üzerinde sahip olunan paya ve kontrol gücüne bağlı olarak bağlı ortaklık, iştirak, iş ortaklığı ve finansal yatırım şeklinde çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmamızda, ana ortaklık ve bağlı ortaklıklardan oluşan bir gruba ait finansal tablolar, TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar Standardı ve ilişkili Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) çerçevesinde ele alınarak örnek bir uygulama kurgulanmıştır. Araştırmanın yöntem ve kapsamı, tabloların sunumuna ilişkin esaslar ile uygulamadaki şirketler ve aralarındaki ortaklık ve ticari ilişkiler hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra finansal tabloların konsolidasyonu sürecine geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the basis of the necessity of consolidation, financial statements which prepared under consolidation procedures are existed enabling to analysis that set forth core performance of the group. Consolidation includes the process of submitting as a whole of the financial statements of the companies included in the consolidation within the group. At the core of the consolidation would purpose to elimination of impact of the revenues and expenses related to intercompany transactions of the group companies from the consolidated financial statements in the period. In addition to this, inputs and outputs connected with asset and resource between group companies should also be eliminated because of they will cause a fictitious size in the financial tables. Concepts of control and significant influence come to the forefront in determining which companies will be included in consolidation. Depending on the efficiency level on which is the invested company, full consolidation and equity methods are applied. The character of the investment varies depending on the share of ownership and the control power upon the investment in the form of subsidiaries, affiliate, joint venture, and financial investments. In this study, the financial statements belong to a group composed of parent company and its subsidiaries are handled within the framework TFRS 10 Consolidated Financial Statements Standard and related Turkish Accounting and Financial Reporting Standards (TAS/TFRS) and by this way a sample application has been edited. To Process of Consolidation of the financial statements has been passed after necessary information has been given about method and scope of the research, the principals related with presentation of the tables and the companies in application and partnership and commercial relations between of them.