Aytül Akal'ın masallarının değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysing of Aytül Akal's tales from the point of values education
  1. Tez No: 488715
  2. Yazar: SEMRA SENEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HIFZI TOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: değer, değerler eğitimi, çocuk edebiyatı, masallar, Aytül Akal, value, value education, children's literature, tales, Aytul Akal
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Aytül Akal'ın masallarında iletmek istediği değerleri tespit etmek; incelenen masalların değerler eğitiminde ne denli öneme sahip olduğunu belirlemek; bu masalların, çocukların yaşamına yön verme açısından kaynaklık teşkil edip etmeyeceğini ortaya koymaktır. Araştırmada Aytül Akal tarafından kaleme alınan ve 2012 yılında yayımlanan“Masal Masal”adlı kitapta yer alan 58 masal incelendi. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yararlanıldı, literatür taraması ve içerik analizi yapıldı. 58 masalda yer alan değerleri saptarken çalışmayı kolaylaştırmak için bu 58 masal tek tek kodlandı. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk olarak çalışmanın bilimsel araştırma basamakları belirlendi. Daha sonra ikinci bölümde çalışmayla ilgili kavramların tanımlarına ve açıklamalara yer verildi. Üçüncü bölümde ise Aytül Akal'ın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler ele alındı. Dördüncü bölümde çalışmanın yöntemi ele alındı. Beşinci bölümde ilk olarak masallarla ilgili kısa bilgiler verildi. Daha sonra masallardan elde edilen bulgular örneklerle sunuldu. Ayrıca elde edilen veriler ve değerlerin frekansları tabloya ve grafiğe dökülerek somutlaştırıldı. Altıncı bölümde ise araştırmadan elde edilen sonuçlara ve bu çalışmanın nelere kaynaklık edeceğini belirten önerilere yer verildi. Araştırma sonucunda Aytül Akal tarafından kaleme alınan 58 masalda 20 değer tespit edildi. Bu değerler şunlardır: Adaletli olma, arkadaşlık, barış, cesaret, çalışkanlık, dayanışma, doğruluk, duygudaşlık, fedakârlık, kanaatkârlık, özgürlük, sabırlı olma, sağlıklı olmaya önem verme, saygı, sevgi, sorumluluk, şükür, tasarruf etme, temizlik, yardımlaşma. Elde edilen bulgular sonucunda, incelenen masalların değerler eğitimine kaynaklık edip etmeyeceği saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the values ​​that Aytul Akal, who has an important place in children's literature, wants to convey in his books; To determine what measures have been made in the education of values ​​studied; And whether these tenses will be a source of direction for children's life. In the research, 58 stories which were taken by Aytul Akal and published in the book“Fairy Tale”published in 2012 were examined. Qualitative research methods were used in the research, literature review and content analysis were conducted. When identifying the values ​​contained in the 58 fairy tales, these 58 fairy tales are individually coded to make it easier to work. The study consists of five parts. First, the scientific research steps of studying were identified. Then, in the second part, definitions and explanations of concepts related to work were given. In the third chapter, Aytul Akal's life, literary personality and works were discussed. In the fourth chapter, the method of studying was discussed. In the fifth chapter, brief information about the tale was given first. Afterwards, findings from the scrolls were presented with examples. In addition, the frequencies of the obtained data and values ​​were embodied in tables and graphs. In the sixth chapter, there are suggestions about the results obtained from the research and what is the origin of the study. As a result of the research, 20 values ​​were found in 58 tables taken by Aytul Akal. These values ​​are: justice, friendship, peace, courage, diligence, solidarity, righteousness, empathy, sacrifice, judgment, freedom, patience, respect for health, respect, love, responsibility, saving, cleansing, helping. As a result of the findings, it was determined whether or not the examined titles would be a source of values ​​education.