İç hastalıkları kliniklerinde yatan hastaların düşme riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of fall risk in inpatients who are followed-up in internal medicine clinics
  1. Tez No: 488762
  2. Yazar: İDRİS BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YÜRÜGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İç hastalıkları, Düşme riski, Hasta güvenliği, Internal medicine, Fall risk, Patient safety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, bir üniversite hastanesinde İç Hastalıkları Anabilim Dalında yatan hastaların düşme risklerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılan bir araştırmadır. Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında 1 Ocak 2017-1 Nisan 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeyip; İç Hastalıkları Kliniklerinde yatan, ulaşılabilen, araştırmayı kabul eden 135 hasta örneklemi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında bireylerin sosyo-demografik özelliklerini ve düşmeyle ilgili risk faktörlerini içeren Tanıtıcı Özellikler Formu, İtaki Düşme Riski Ölçeği Formları kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Man Whitney-u testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı olarak Man Whitney-u testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların %63'ü erkek,%37'si kadın ve %63,7 si yüksek düşme riskine sahiptir. Düşme riski düzeyi ile hastanın yaşı, kronik hastalığının bulunması, bulunduğu klinik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulundu. Araştırmaya katılan hastaların düşme risk puan ortalaması 8,311±6,932 olarak saptanmıştır. İç Hastalıkları Kliniklerinde yatan hastaların önemli bir bölümü düşme açısından risklidir. Özellikle hastaların bireysel özellikleri, kronik hastalık durumu, bulunduğu birim, çevresel faktörler düşme riskini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The present descriptive and cross-sectional study was conducted with the aim of identifying the fall risk of inpatients in department of Internal Medicine in a university hospital. The study was conducted between 01 January 2017 and 01 April 2017 in the department of Internal Medicine in Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine. The study sample consisted of 135 patients who were treated in Internal Medicine clinic, and who were willing to participate. Descriptive Characteristics Form and Itaki Fall Risk Scale Forms, that included the sociodemographic characteristics and fall risk factors, were used in data collection. Descriptive statistical methods such as number, percentage, mean, standard deviation were used in evaluation of the data.Man Whitney-U test was used in comparison of quantitative continous data between two independent groups, however, Kruskal Wallis test was used in comparison of quantitative continous data between more than two independent groups. Man Whitney –U test was used as complementary test to identify the differences after Kruskal Wallis test. The data were evaluated in 95% confidence interval, and 5% significance level. 63% of participants were male and 37% were female, and 63.7% had a high fall risk. A statistically significant difference was detected between fall risk and patient's age, presence of chronic disease, and the patient's clinic. The mean score of fall risk was detected as 8.311 ±6.932. The patients who are treated in Internal medicine clinics have fall risks. Particularly patients' individual characteristics, presence of chronic disease, their clinic, environmental factors affect the fall risk.