Belediyelerin sağlık hizmetlerinin incelenmesinde Kadıköy belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Kadiköy municipality and Istanbul Metropolitan Municipality study in the investigation of municipalities of health services
  1. Tez No: 488774
  2. Yazar: SEBLA AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Sağlık Hizmetleri, Hasta Sayıları, Belediye Hizmetleri, Municipal, Health Care, Patient Numbers, Municipal Services
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından olan belediyeler küresel dünyada her gün biraz daha önem kazanmaktadır. Belediyecilik, çöp toplama, esnafı denetleme fonksiyonlarının ötesine, sosyal belediyeciliğe devrilmiştir. Bilim ve teknoloji sunduğu yeni olanaklarıyla insan hayatına kolaylıklar sağlarken, sağlık alanında da daha pratik, ulaşılabilir ve ucuz hizmet sağlanmasına katkı sunmuş ve yeni sağlık hizmet alanları yaratmıştır. Ülkemiz de Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan bu yana sağlık alanında kurumsallaşma, eğitimli kadrolar oluşturma çabası görülmüştür. Günümüz modern toplumlarında halka yakın yönetim anlayışlarında belediyeler önemli görevler üstlenmişlerdir. Belediyelerin sağlık hizmetleri; halka, ulaşılabilir, ucuz, sağlık hizmetlerini sunarken devletin de sağlık alanındaki yükünü hafifletmektedir. Bu yüzden gerek koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinde ilçe belediyelerin ve Büyükşehir Belediyelerinin yapmış olduğu çalışmalar göz ardı edilemez. Bu çalışmada Belediyelerin sağlık hizmetlerini incelemek için Kadıköy Belediyesi Sağlık Müdürlüğü'nün 2014-2015 yıllarında bakılan hasta sayıları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hasta sayıları değerlendirilmiştir. Kadıköy Belediyesi'nin sağlık merkezlerine başvuran hasta sayılarının, Büyükşehir Belediyesinin hasta sayılarına göre düşük olmadığı, bir ilçe belediyesine göre düzenli olarak sağlık hizmeti sunduğu ve beraberinde vatandaşların görüş ve önerilere önem verdiği ve değerlendirmeye alarak projelerini gerçekleştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Of the municipalities, which is one of the fundamental institutions of democracy in a global world, is becoming more important every day. Municipal garbage collection, the supervisory functions of shopkeepers, beyond the social municipality are overthrown. The conveniences of human life with science and technology that offers new opportunities in the field of health, while providing more practical, cheap and accessible and has created new health service contribution to the provision of service areas. The Ottoman Empire since the founding of our country in the field of Health institutionalization was seen in the effort to create educated people. In today's modern societies, grassroots understanding of management in municipalities undertake important tasks. Municipalities health services; public, accessible, cheap, in the field of Health in the implementation of state health services to alleviate the burden. For this reason, the county's municipalities and Metropolitan municipalities in the conduct of preventive and curative health services cannot be ignored. In this study the municipalities of kadıköy municipality health Directorate for health services, with patient numbers patient numbers cared for in the years 2014-2015 of the Istanbul Metropolitan municipality were evaluated. Kadıköy municipality of the number of patients who were admitted to health centers due to low patient numbers in the metropolitan area, not a the opinions of citizens with health services the district municipality on a regular basis and suggestions have been shown to carry out by taking the assessment attaches importance to their project.