Sosyal refah devletinin Türk yerel yönetimindeki karşılığı: sosyal belediyecilik anlayışı ve Konya Büyükşehir Belediyesi örneği
The answer of the social wealth state in Turkish local administration: Social municipality approach and the example of Konya Metropolitan Municipality
- Tez No: 764012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALPAY KARASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Refah Devleti, Sosyal Belediyecilik, Konya Büyükşehir Belediyesi, Dezavantajlı Gruplar, Social Wellfare State, Social Munipalism, Konya Metropolitan Municipilty, Disadvantaged groups
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Devletlerin vatandaşları arasındaki eşitsizliği gidermek amacıyla sosyal politikalar uyguladığı sosyal refah devleti, yaşanan gelişimler ve değişimler neticesinde 1980'lerden sonra önemini kaybetmiştir. Türkiye'de de 1980'lerden sonra önemini kaybeden sosyal refah devletinin amaçlarını yerine getirmekte belediyeler görevli kılınmıştır. 2000'li yıllarda çıkarılan kanunlar ile belediyeler, sosyal konularda görevli ve yetkili kılınmış ve sosyal belediyecilik dönemi başlamıştır. Sosyal belediyecilik anlayışı ile belediyeler vatandaşlarına eğitim, sağlık, istihdam, sosyal yardım, kültürel, sosyal ve spor alanlarında hizmetler sunmaya başlamışlardır. Bu çalışmada Konya Büyükşehir Belediyesinin 2007-2019 yılları arası sosyal belediyecilik hizmetlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Konya Büyükşehir Belediyesi'nin toplumun dezavantajlı grubuna dâhil olan yaşlı, engelli, kadın ve yardıma muhtaç bireylerine yönelik sağlık, sosyal yardım, eğitim, istihdam, kültürel, sosyal ve spor, konut edindirme ve konaklama gibi alanlardaki faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmada teorik kısımda konular ile ilgili kitap, makale, tez ve dergi gibi yazılı kaynakların incelendiği“literatür taraması”yapılmıştır. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik kapsamındaki faaliyetlerinin incelenmesinde ise doküman analizi yöntemi kullanılarak Belediye'nin 2007-2019 yılları arası stratejik planları ve faaliyet raporları incelenmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyal refah devleti kavramı, amaçları, araçları, dünya ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde sosyal belediyeciliğin kavramı, işlevleri, hizmetleri ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2007-2019 yılları arası stratejik plan ve faaliyet raporları incelenerek, Belediye'nin dezavantajlı gruba yönelik sosyal belediyecilik uygulamaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Social wellfare system, which is implemented by states in order to eradicate inequalties between citizens, because of past events and changes, has lost its importance after 1980s. Municipilties have been autorized to fulfill aims actually owned by social wellfare system that lost its importance after 1980s in Turkey. By legislation made in 2000s Municipilties have been autorized on social issues and era called“Social Municipalism”has started. With this Municipalities have offered education, health, employment, social help, cultural and sports services to the citizens. In this study it is aimed to analize social services offered by Konya Metropolitan Municipilty between 2000 and 2019. In this regard, Konya Metropolitan Municipilty's health, social help, education, emplloyment, cultural services for disadvantaged groups including elderly, disabled, women, poeple in need, have been studied. In the study, in the theoretical part“literature”scanning which consists of studying books, articles, tesises, magazines has been conducted. For studying Konya Metropolitan Municipilty's acts regardind social welfare system“documant analizing”mean has been implemented and Municipilty's strategic planning its action reports have been studied. This study consists of three parts. In the first part, social wellfare term, its aims, means, its progress in Turkey and World have been discussed. In the second part, social munipalism term, its functions, services and its progress in Turkey has been studied. In the third part, by studying Konya Metropolitan Municipilty's strategic planning and action reports between 2000 and 2019, Municipilty's implementations for disadvantaged groups has been taken up.