Müellifi bilinmeyen bir fütüvvet-nâme (İnceleme-metin-dizin)
A futuvvat-name, of which writer is unknown
  1. Tez No: 489015
  2. Yazar: KÜBRA AKÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fütüvvet-nâme, Manzum Fütüvvet-nâme, Eski Anadolu Türkçesi, Fütüvvet-nâmenin dil özellikleri, Makas-nâme, Futuwwa, poetic Futuvvat-name, Old Anatolian Turkish, The language charactaristic of Futuvvat-name, makhas-name
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 689
Özet
Bu çalışma Marmara Üniversitesi Kütüphanesinde yer alan Müellifi Bilinmeyen Manzum Bir Fütüvvet-nâme'nin inceleme, metin ve dizinini içermektedir. Yazarı bilinmeyen bu eser 87 varaktan oluşan manzum bir fütüvvet-nâme örneğidir. Yazılış tarihi eserde, 880/1475 olarak zikredilmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Fütüvvet-nâmeler ve çalıştığımız Fütüvvet-nâme hakkkında bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında eserin imla, ses ve şekil özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde eserin çeviriyazılı metni bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise metinde geçen kelimelerin gramatikal dizini oluşturulup, anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the text, index and the examination of the poetic Futuvvat-name, written by unknown author, belongs to the library of Marmara University. This work is an example of poetic futuvvat-name consists of 87 leafs is written by unknown author. The written date is given as the end of the 880/1475 in the work. This study consists of the three main chapters. Firstly, in the introduction chapter, it is given the information about the futuvvat, futuvvat-names and Futuvvat-name studied in the text. In the review section, punctuation, phonetics and the formal features are examined. In addition to these, in the second chapter, Futuvvat-name's transcripted text is presented. Finally, the word index of the Futuvvat-name is analysed and organized grammatically in the last chapter of this study.