Müellifi bilinmeyen bir kıyâfetnâme örneği: İnceleme-metin
An example of clothing with unknown author: Review-text
  1. Tez No: 779574
  2. Yazar: HURİYE GÖKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ONAT ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinmeyen bir müellif, Kıyâfetnâme, Şair, Okuma, An unknown author, KıyÀfetnÀme, Poet, Reading
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kıyâfetnâmeler edebiyatımızda önemli yer tutan türlerden biridir. Elimize geçen ilk kıyafetname Hamdullah Hamdi'ye aittir. Bu çalışmalar daha fazla yapılmalıdır. Çünkü bu türde insanın hem iç hem dış yapısıyla ilgili bilgiler edinilmektedir. Bu çalışmamızda bilinmeyen bir müellifin kıyafetnamesinin metin okuması ve incelemesi yapılmıştır. Tez sürecinin başında müellif Kadı Asker Şerif Mehmed Molla Efendi olarak tespit edilmiştir. Süreç içinde bu bilgi silinmiştir. Metinde de bulunmadığından müellif tespit edilememiştir. Bu sebeple süreç içinde çalışmanın ismi değiştirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kıyafetname ile ilgili genel bilgiler ve bulunan kıyafetnamenin özellikleri verimiştir. İkinci bölümde metnin incelenmesi, üçüncü bölümde metnin transkripsiyonuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The outfits are one of the genres that have an important place in our literature. The first attire we received belongs to Hamdullah Hamdi. These studies should be done more. Because in this type, information about both the internal and external structure of the human is obtained. In this study, the text of an unknown author's clothing was read. At the beginning of the thesis process, the author was identified as Kadı Asker Şerif Mehmed Molla Efendi. This information was deleted in the process. The author could not be identified as he was not present in the text. For this reason, the name of the study was changed during the process. The study consists of three parts. In the first chapter, general information about the dress code and the features of the clothing name are given. In the second part, the analysis of the text, and in the third part, the transcription of the text is given.