TR62 bölgesinde sektörel rekabet gücünün değerlendirilmesi
Assesment of sectoral competitiveness in TR62 region
  1. Tez No: 489082
  2. Yazar: ESMANUR KARABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MAHİR FİSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: rekabet, rekabet gücü, sektörel rekabet, bölgesel gelişme, kalkınma, Competitiveness, competitive power, sectoral competitiveness, regional development
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sanayi devrimi sonrasında yaşanan teknolojik gelişmeler ve küreselleşme sonucunda ülkeler arasındaki ticaret ve entegrasyon artarken ülkelerin büyüme hızları da artmaktadır. Yeni dünya düzeninde kızışan rekabet, ülkeleri ve bölgeleri bir yarış içine sokmuş ve kalkınma çabaları bölgesel gelişme trendini yaratmıştır. Türkiye de bu yarışta uluslararası düzeyde rekabet edebilen gelişmiş ülkeler arasına girmeyi hedeflemektedir. Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin güneyindeki büyüme odağı konumunda bulunan TR62 Bölgesi'nde ekonomik kalkınmanın sağlanması için sektörel rekabet güçleri analiz edilmiştir. Böylece, bölgenin gelişmesi için kaynakların hangi alanlara yönlendirilmesi gerektiği konusunda karar vericilere ışık tutacak sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda TR62 Bölgesi'nin Türkiye'deki yeri ile Adana ve Mersin'in genel ekonomik görünümü çerçevesinde istihdam, ihracat ve net satış verilerine ile analizler gerçekleştirilmiş ve rekabetçi sektörler tespit edilmiştir. Yapılan analizler ve değerlendirmeler neticesinde elde edilen sonuçlara göre bölgede bitkisel üretim, gıda ürünleri, toptan ve perakende ticaret ile lojistik sektörleri her iki il için rekabetçi sektörler arasında yer alırken, Adana'da tekstil ürünleri, kimyasal ürünler ve plastik ürünleri sektörlerinin, Mersin'de ise metalik olmayan mineraller ile ormancılık ve tomrukçuluk sektörlerinin en rekabetçi sektörler olduğu tespit edilmiştir. Her iki ilde rekabetçi olan lojistik sektörünün elmas analizi ile rekabet analizi gerçekleştirilmiştir. Bundan sonraki çalışmalarda iki basamaklı istatistiki verilere dayanarak gerçekleştirilen analizlerin daha detaylı şekilde genişletilmesi, araştırma ve inovasyon stratejileri (RİS3) ve kümelenme gibi modellerle sektörel stratejilerin ve yol haritalarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Technological developments after the Industrial Revolution and globalization have boosted the trade and integration between countries and increased the growth rates of the countries. The intense competition in the new world order puts countries and regions into a race, and development efforts have created regional development trend. Turkey aims to reach the level of developed countries that can compete internationally in this race. In this thesis study, sectoral competitiveness is analyzed in order to provide economic development in the TR62 Region, which is the growth center in the southern Turkey. It is expected to reach the results that will lead decision makers determine the areas which the resources should be directed for developing the region. Within the scope of the postion of TR62 Region in Turkey and economic outlook of Adana and Mersin, analysis were made by employment, exports and net sales data and competitive sectors were identified. According to the results obtained from analyzes and evaluations, it has been determined that sectors of crop production, food products, wholesale and retail trade and logistics in both provinces; sectors of textile products, chemical products and plastic products in Adana and sectors of non-metallic minerals, forestry and logging in Mersin are the most competitive sectors. Competitiveness analysis of logistics sector which is competitive in both cities was made. In the following studies, it is proposed to extend the analyzes based on the two-digit statistical data in more detail, to set sectoral strategies and road maps using models such as research and innovation strategies (RIS3) and clustering.