TR62 (Adana – Mersin) bölgesinde alternatif yakıtlı otomobil satın alma istekliliğinin incelenmesi
Investigation of the willingness of purchasing in alternative fuel vehicle in the TR62 (Adana - Mersin) region
- Tez No: 591857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıtlı otomobil, multinominal logit modeli, logit model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çevre sorunlarının ve iklim değişikliğinin artması ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de alternatif yakıtlı araçların kullanımı artmıştır. Elektrik ve hibrit otomobil kullanımının yaygınlaşması ile uluslararası literatürde bu konuyla ilgili çalışmalarda da önemli artışlar olmuştur. Türkiye'de alternatif yakıtlı araçlarla ilgili çalışmalar yok denecek kadar azdır (Aydemir, 2014 ve Kerem 2014). Bunun nedeni hem konunun yeni olması, hem de buna bağlı olarak yeterli veri olmamasıdır. Türkiye genelinde alternatif yakıtlı otomobillerle ilgili ekonometrik çalışmaya uygun yeterli verinin olmaması, zaman ve maliyet gibi kısıtlardan dolayı veri toplamanın da zor olması nedeniyle, çalışmanın kapsamı, TR 62 Bölgesi illeri olan Adana ve Mersin'in kent merkezleriyle sınırlandırılmıştır. Çalışmanın verileri Adana-Mersin Bölgesi'nde ikamet eden bireylere yapılan anketlerden elde edilmiştir. Bu çalışmada; yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir gibi değişkenlerin yanı sıra yakıt kullanımı sırasında karbondioksit salınımındaki azalma ve devlet teşviki gibi çevreye duyarlılığı ölçmeye yönelik değişkenlerin, bireylerin alternatif yakıtlı otomobil tercih etme olasılıklarını nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Aynı zamanda, bireylerin farklı tipte alternatif yakıtlı otomobil satın alma olasılığını belirlemek, alternatif yakıtlı otomobil talebini artırmaya yönelik politika önerilerinde bulunmak çalışmanın diğer bir amacıdır. Bu nedenle çalışmanın modelleri olarak logit ve multnominal logit modelleri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in environmental problems and climate change, alternative fuel vehicles have increased all over the world. Likewise, Turkey also increased the use of alternative fuel vehicles. With the widespread use of electricity and hybrid automobiles, there has been a significant increase in studies on this subject in the international literature. No studies on alternative fuel vehicles in Turkey called to the less (Aydemir, Kerem 2014 and 2014). The reason for this is that the subject is new and there is not enough data. Turkey lack of appropriate enough data to econometric studies on alternative-fuel cars in general, due to dolayıver collection's difficult from constraints such as time and cost, scope of work, TR 62 is limited to the region of the province that Adana and Mersin's urban centers. The data of the study were obtained from the questionnaires conducted to individuals living in Adana-Mersin region. In this study; It was aimed to determine how variables such as age, gender, education and income, as well as environmental sensitivity such as reduction in carbon dioxide emissions during fuel use and government incentives, affect the likelihood of individuals choosing an alternative fuel car. At the same time, it is another aim of the study to determine the possibility of individuals to buy different types of alternative fuel cars and to make policy recommendations to increase demand for alternative fuel cars. Therefore, logit and multnominal logit models were chosen as the models of the study. KeyWords: Alternative fuel vehicle, Multinominal logit model, Logit Model.