Ortaokul matematik öğretmenlerinin, öğrencilerinin ve velilerin ödev vermeye yönelik algılarının incelenmesi
The review on the perceptions of secondary school teachers, students and parents related to give the homework
  1. Tez No: 489100
  2. Yazar: GÖKHAN UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ödev, ödev kontrolü, veli ve ödev, ödev algısı, Homework, homework check, parents and homework, homework perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmenlerinin, öğrencilerinin ve velilerinin ödev vermeye yönelik algılarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Karma yöntem araştırması olarak düzenlenen araştırmanın örneklemini, 2016–2017 eğitim – öğretim yılında Adana ilinde ansız olarak belirlenen ortaokullarda öğrenim gören 750 öğrenci, ortaokullarda matematik derslerine giren 120 öğretmeni ve ortaokullarda öğrencisi okuyan 170 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcıların karakter eğitiminde öğretmen niteliklerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından Matematik Dersi Öğrenci Ödev Algı Ölçeği (MDÖ1ÖAÖ), Matematik Dersi Öğretmen Algı Ölçeği (MDÖÖAÖ) ve Matematik Dersi Veli Ödev Algı Ölçeği (MDVÖAÖ) geliştirilmiş ve 2016-2017 Öğretim yılında belirlenen katılımcılara uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise verilerin toplanmasında yarı-yapılandırılmış görüşme formları kullanılmış ve ölçeğin uygulandığı okullardan gönüllülük esasına göre belirlenen 25 öğrenci,12 matematik öğretmeni ve 9 öğrenci velisi olmak üzere toplam 46 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Nicel veriler için bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney- U Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmış, nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Nicel verilerin analizi sonucunda; Öğrencilerin matematik ödevlerine ilişkin algıları genel olarak olumludur. MDÖ1ÖAÖ'nin toplam puanların ortalamaları arasında cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. MDÖ1ÖAÖ'nin alt faktörlerinde ise anlamlı fark bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinin ödeve yönelik görüşleri incelendiğinde sınıf düzeyine göre anlamlı fark bulunmuştur. Ortaokul matematik öğretmenlerinin ödevlendirmelere yönelik algıları olumlu bulunmuştur. Matematik öğretmenlerinin ödevlendirmelere yönelik cinsiyete göre anlamlı bir fark görülmemiştir. Ortaokul matematik öğretmenlerinin ödevlendirmelere yönelik görüşleri mesleki kıdeme göre anlamlı fark bulunamamıştır. Ortaokul matematik öğretmenlerinin ödevlendirmelere yönelik görüşleri mezun olunan yüksek öğretim programına göre anlamlı fark bulunamamıştır. Ortaokul velilerinin matematik ödevlendirmelere yönelik algıları uygun olduğu görülmektedir. Velilerin matematik ödevlendirmelerine yönelik görüşleri cinsiyete göre anlamlı fark bulunmamıştır. Velilerin matematik ödevlendirmelerine yönelik görüşleri okulun bulunduğu bölgeye göre anlamlı fark bulunmamıştır. Velilerin matematik ödevlendirmelerine yönelik görüşleri öğrenim düzeylerine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Nitel verilerin analizi sonucunda; Öğrencilerin matematik ödevlerini zamanında yapma nedenlerini ödevin test olması, öğretmenin davranışları ve matematiği sevme şeklindedir. Öğrenciler ödev kontrolünün arkadaşları tarafından yaptığını belirtmişlerdir. Öğrenciler ödevlerin gerekliliği olarak pekiştirme yapmak ve notumun yükselmesi şeklindedir. Öğrenciler ödev yaparken arkadaşlarından ve ders defterinden yararlandıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler öğrencilerden test çözmelerini, defterden yararlanmalarını ve ödevi zamanında yapmaları tavsiyesinde bulunduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler ödev verirken ödevin kazanımlarla uyumlu olmasına, sınavın test olmasına ve sınıf seviyesine dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin birçoğu ödev kontrolünü öğrenciye yaptırdığını ve ödevin ders başarısına etkisini olumlu olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin öğrencilerin konuyu pekiştirmeleri ve TEOG sınavına hazırlanması amacıyla ödev verdiklerini belirtmişlerdir. Veliler ödev kontrolünün öğretmenleri tarafından yapıldığını ve velilerin tamamı ödevin ders başarısını olumlu etkilediğini belirtmişlerdir. Velilerin birçoğu ödevi öğrenci faydası için gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Bazı veliler ise ödevi maddi yük getirdiği için gerekli değildir şeklinde görüş belirtmişlerdir. Sonuç olarak, öğretmenler ödev verme stratejilerini benimsediklerini göstermektedir. Öğretmenlere ödev verirken nelere dikkat edeceği, ödevin amaçları ve ödev hakkında bilgilendirmek için hizmet içi eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Öğretmenler ödev verme sürecinde sınav odaklı bir yaklaşım sergilendiğini ortaya koymaktadır. Eğitim sistemimizde, bu durumun nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Velilerin ödev yönelik algılarının olumlu olduğu görülmektedir. Velilere öğrencilerin ödevlerine nasıl yardım etmeleri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Ödevlendirmelere ilişkin velilerin eğitim düzeylerine ve okulun bulunduğu bölgeye göre farklılaşma olmadığından okulların ödevle ilgili çalışmalar yapılarak veli okul işbirliği arttırmaları sağlanır
Özet (Çeviri)
This research was carried out to revıew on the perceptions of secondary school teachers, students and parents related to give the homework. The sampling of the research which is organized as a mixed method research is composed of 750 students studying in secondary schools determined by cluster sampling method in Adana province during 2016-2017 school year, 120 teachers giving mathematics lessonin secondary schools and 170 students studying in secondary schools.In the study, in order to find out views of participants about homework, the researcher developed Mathematics Lesson Student Perception Scale (MDÖ1ÖAÖ), Mathematics Lesson Teacher Perception Scale (MDÖÖAÖ) and Mathematics Lesson Parents Perception Scale (MDVÖAÖ) and applied them to participants determined in 2016-2017 School Year. In the qualitative dimension of the research, semi-structured interview forms were used in collecting data and in total 46 people, 25 students, 12 mathematics teachers and 9 parents, were interviewed, these people were determined on a volunteer basis. For quantitative data, Independent groupst-test and one-way analysis of variance (ANOVA), Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis H test were usedand qualitative data were analysed with the content analysis. As a result of analysis of quantitative data; perceptions of students about mathematics homework are generally positive. There is no significant difference by genderregarding the mean of total scores of MDÖ1ÖAÖ. Significant difference was found in the sub-factors of MDÖ1ÖAÖ. A significant difference was found considering the class level when views of secondary school students were examined. The perceptions of secondary school mathematics teachers about homework were found to be positive. There is no significant difference by gender regarding homeworkgiven by mathematics teachers. No significant difference could be found regarding views of secondary school mathematics teachers on giving homework according to professional seniority. No significant difference could be found regarding views of secondary school mathematics teachers on giving homework according to the higher education program graduated. It seems that the perceptions of secondary school parents regarding mathematics homework are appropriate. There is no significant difference by gender regarding the opinions of parents on mathematics homework. There is no significant difference by the region where the school is located regarding the opinions of the parents on the mathematics homework. There is no significant difference by education level regarding the opinions of the parents on mathematics homework. As a result of analysis of qualitative data; The reason why students make mathematical homework on time is the fact that homework is test, behaviours of teacher, and that they like mathematics. The students stated that their homework check is done by their friends.As a requirement of homework, students reinforce what they learn and increase their grades. Students stated that they benefit from their friends and notebook of their friends when they are doing homework. Teachers suggested that students do tests, benefit fromnotebooks, and do their homework on time.Teachers stated that when giving homework, they take into consideration that the homework is consistent with achievements, the test is a test and they pay attention to class level. Many of the teachers stated that they get students check homework and that homework has a positive effect on the success of the lesson. They stated that the teachers give homework for students to learn the subject better and to preparefor the TEOG exam. Parents stated that homework are checked by the teachers and all parents stated that homework has a positive effect on the success of the lesson. Many of the parents stated that homework is necessary for the benefit of students. Some parents stated that homework is not necessary because it brings financial burden. As a result, it is shown that teachers adopted strategies of giving homework. On the job training should be given to teachers to inform them about what to pay attention while giving homework, the purpose of homework and homework. Teachers put forward that exam-focused approach is displayed when giving homework. In our education system, arrangements should be made to remove the causes of this situation. It is seen that the perceptions of parents towards homework are positive. Parents should be informed regarding how to help studentswith their homework. Because there is no differenceby educational level of the parents and the region where the school is located, the schools should work on homework, so the cooperation between parents and school is ensured to increase.