İlköğretim matematik öğretmenlerine göre pandemi sürecinde eğitim paydaşlarının sıkıntılarının ve ihtiyaçlarının incelenmesi
Examining the problems and needs of education stakeholders in the pandemic process according to primary school mathematics teachers
- Tez No: 783186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Pandemi Dönemi, Matematik Eğitimi, Öğretmen Sıkıntıları, Öğretmen İhtiyaçları, Matematik Öğretmeni, Distance Education, Pandemic Period, Mathematics Education, Teacher Problems, Teacher Needs, Mathematics Teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Çalışmada pandemi sürecinde, uzaktan eğitim boyunca öğretmenlerin ve eğitim paydaşlarının (öğrencilerin, velilerin ve idarecilerin) öğretmenlere göre sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden özel durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın verileri Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda görev yapmakta olan ve web destekli eğitim deneyimine sahip 10 ilköğretim matematik öğretmeni ile 2020-2021 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitimde teknoloji kullanımı, duyuşsal kaynaklı sağlık, matematik dersi, derse hazırlanma, dersin işlenişi, ödev, sınav, kendine vakit ayıramama, öğrenciler, veli ve idare ile ilgili yaşadıkları sıkıntılar olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ders programı düzensizliği, altyapı sıkıntıları, EBA'daki derslerinin çakışması, teknoloji kaynaklı, dersin işlenişi, materyal kullanmaması, çevrimiçi sınav ile ilgili sıkıntılar yaşadıkları görülmüştür. Öğrencilerin dersi dinledikten sonra öz değerlendirme yapamamaları, telefondan verilen ödevleri karıştırmaları, uzaktan eğitimde matematik dersine özgü, maddi ve manevi sıkıntılar yaşadıkları sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin psikolojik, sağlıksal ve ailesinden kaynaklanan maddi manevi sorunların, aynı zamanda akran öğrenimi olmaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların varlığı da tespit edilmiştir. Velilerin teknolojik bilgi eksikliklerinin olması ve öğrencilerle ilgili yaşadıkları problemler sebebiyle pandemi sürecinden olumsuz etkilendikleri öğretmenler tarafından belirtilmiştir. Bu süreçte idarecilerin ise iletişimle, süreci yönetememeyle, öğrencilerle ve öğretmenlerle ilgili yaşadıkları problemler tespit edilmiştir. Matematik öğretmenleriyle yapılan görüşmeler neticesinde, uzaktan eğitimde öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve idarecilerin süreç ile ilgili eğitim ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitimde tespit edilen alt yapısal sorunlara bakılarak gerekli düzenlemeler yapılabilir. Uzaktan eğitim dikkate alınarak müfredat yeniden planlanabilir, matematik öğretiminde kullanılacak teknolojik materyaller artırılabilir. Öğrencilerin psikolojilerini daha iyi anlamak ve onlara yardımcı olmak adına velilere psikolojik destek sağlanabilir; aynı zamanda öğretmen, öğrenci, veli ve idarecilere teknoloji kullanımı ile ilgili temel eğitimler verilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the problems and needs of the teachers and education stakeholders (students, parents and administrators) in the views of teachers in education during the pandemic. The qualitative case study method was used in this study. The data collection tool was semi-structured interviews. The participants were ten web-supported education-experienced Elementary Mathematics Teachers in primary schools affiliated with the Ministry of National Education in the 2nd term of the 2020-2021 academic year. Content analysis was used to analyze the obtained data. This current study found that mathematics teachers have problems with technology, affective origin, health, mathematics lesson, preparation for the lesson, teaching the lesson, homework, and exam, and not being able to spare time for themselves, students, parents and administration in distance education. It was also observed that the students had problems with the irregularity of the syllabus, infrastructure problems, overlapping of the courses in the EBA, technology-related, the teaching of the course, not using materials, and the online exam. Moreover, students confuse the homework on the phone, the students who listen to the lesson cannot make self-evaluations, and they experience moral and spiritual problems specific to the mathematics lesson in distance education. This study also found that the students have psychological, health, financial, and family-related problems and a lack of peer education. For example, It was stated that the parents had problems with the students in terms of lack of material and technological knowledge and were negatively affected by the disease process. On the other hand, in this process, it was determined that the administrators had problems with communication, not being able to manage the process, and problems with students and teachers. To overcome these problems, mathematics teachers, students, parents and administrators need training related to the process of distance education, necessary arrangements can be made by looking at the infrastructural problems identified in distance education, and the curriculum can be re-planned by considering distance education, and the technological materials to be used in mathematics teaching can be increased. To understand better and help students' psychology, psychological support can be given to parents, as well as technology training for teachers, students, parents and administrators.