Perakende sektöründeki işletmelerin finansal yapılarının satışlar üzerindeki etkileri: Panel veri analizi
The effect of the financial structures of the businesses in the retail sector on sales: Panel data analysis
  1. Tez No: 489190
  2. Yazar: SAMET ÖZTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ALSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Panel Veri Analizi, Finansal Yapı, Retail, Panel Data Analysis, Financial Structure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı; KAP' ta yer alan perakende sektöründe faaliyet gösteren hizmet işletmelerinin satışları noktasında şirketlerin finansal yapılarının etkililiği analiz etmektir. Çalışmada KAP' ta yer alan 9 şirketin mali verilerine ulaşılmıştır. Ulaşılan veriler panel veri analizi teknikleriyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre bağımlı değişken olarak seçilen net satış büyümesi ile brüt kar marjı, aktif karlılığı, cari oran arasında pozitif anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Net satış büyümesi ile net çalışma sermayesi/ net satışlar ve vergi öncesi kar/ özkaynaklar oranlarıyla negatif yönlü anlamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the efficiency of the financial structures of the companies included in the KAP (Public Disclosure Platform) in terms of the sales of the businesses within the service retail sector. In the study, the financial data of 9 companies within the KAP have been obtained. The obtained data have been analyzed with the panel data analysis technique. As a result of the analysis, positive meaningful results were obtained between the net sale growth and gross profit margin, return on assets, current ration which were chosen as dependent variable. Negative meaningful results were obtained between net sale growth and net working capital/ net sales and profit before tax/ equity ratios