Şükrü Erbaş'ın şiirlerinde kadın algısı
The perception of women in the poems of Şükrü Erbaş
- Tez No: 548724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şükrü Erbaş, Şiir, Algı, Kadın, Şükrü Erbaş, Poetry, Perception, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Şükrü Erbaş (d.1953-…), günümüz Türk edebiyatının önde gelen şairleri arasında yer almaktadır. İlk şiiri 1978 yılında Varlık dergisinde yayınlanan ve bugüne kadar birçok ödülün sahibi olan Şükrü Erbaş, birkaç denemesi dışında yazın hayatına şiir türünde verdiği eserlerle devam etmiştir. Erbaş, eserlerini, halk şiirinin derin köklerine dayandırarak geleneksel bir yapı oluşturmakla birlikte Çağdaş edebiyatla da harmanlamıştır. Bunun yanı sıra tema çeşitliliğini de önemsemiştir. Şiirlere genel olarak bakıldığında toplumsal meseleler, ölüm, yalnızlık, aşk ve ayrılık gözlemlenebilen başlıca temalardır. Fakat bunların hepsinin temel kurgusunda önemli bir yer işgal eden husus, kadındır. Türk edebiyatının en işlevsel temalarından biri olan kadın, gerek nesirde gerek şiirde çok etkili bir yapı arz ederek günümüze kadar yaşama şansı bulmuştur. Bu minvalde şairin şiirlerinde, anne, sevgili, eş, çocuk, köylü, şehirli gibi görüntüleriyle kadın; aşkın, ayrılığın, özlemin ve ölümün temelini oluşturmuştur. Hayatımızda pek çok yönüyle yer bulan kadının, bu bilgiler ışığında, her halini de sanatçının şiirlerinde görmemizin mümkün olduğu aşikârdır. Tezin temel amacı, Şükrü Erbaş'ın şiirinde kadın olgusunu incelemek, derinleştirmek ve geçmişten günümüze şairin dizelerinde yer bulan bu imajı gözlemleyerek kadının topluma bakan yönünü de ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Şükrü Erbaş is one of the prominent poets of modern-day Turkish literature. He who published his first poem in the magazine named“Varlık”in 1978 and has many awards so far, has been continuing his writing life with the profession of poems. Erbaş based his works on the rooted folk poetry and also blended them with contemporary literature. However, he also considered about the variety of the themes. As a general outlook of his poems, social issues, death, loneliness, love and separation are the main themes that can be observed in the first place. However, it is the woman factor who takes place as an important issue in the basic construction of all these concerned themes. The theme of woman, one of the most functional theme in literature, has a chance to survive to the present by offering a very effective structure in both prose and poetry. In this respect, in the poet's poetry, the image of woman as a mother, beloved, spouse, child or a peasant, has underlied of love, separation, longing and death. In the light of this information, it is clear that it is possible for the woman, who has taken places in many roles in our lives, to see every state in her poems. The main aim of the thesis is to examine, deepen and observing the phenomenon of women in Şükrü Erbaş's poetry which takes its place in his poems from past to the present, so as to reveal the aspect of woman's role in society.