Farklılıkların yönetiminin, kurumsal itibar ve işletme performansı üzerine etkileri: Kahramanmaraş tekstil sektöründe bir alan araştırması
The effects of diversity management on corporate reputation and firm performance: A field study in Kahramanmaras textile industry
  1. Tez No: 489212
  2. Yazar: SİBEL PURTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılıkların yönetimi, kurumsal itibar, işletme performansı, Diversity management, corporate reputation, business performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, her geçen gün önemi artan bir strateji olan farklılıkların yönetimi, kurumsal itibar ve işletme performansı konuları ele alınmıştır. Bu çalışmada amaçlanan; farklılıkların yönetimi kavramı ve bu kavramın kurumsal itibar ile işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemek, diğer yandan farklılıkların yönetiminin ve işletmelerin farklılıkların yönetimi ile ilgili benimsemiş olduğu yaklaşımları demografik açılardan değerlendirmektir. Araştırmanın alan çalışması Kahramanmaraş ilindeki tekstil sektöründe faaliyet gösteren sanayi işletmeleri üzerinde anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler, frekans, korelasyon, regresyon, ANOVA ve T testi yöntemleriyle analiz edilmişlerdir. Analiz sonuçlarına göre farklılıkların yönetiminin kurumsal itibar ve işletme performansını, kurumsal itibarın da, işletme performansını pozitif anlamda etkilediği belirlenmiştir. Farklılıkların yönetimi ve işletmelerin benimsediği yaklaşım tarzları incelendiğinde bazı demografik özellikler karşısında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda“farklılıkların yönetimi”olgusunun biraz daha önem kazandığı ve bu tür işletmelerin yasal gereklilikleri ve ötesinde bir şeyler yapmaya önem verdikleri görülmüştür. Sonuçlar teorik ve uygulama bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, managing diversity as an important strategy, corporate reputation and business performance have been focused. The aim of this study is to investigate the effect of diversity management on corporate reputation and business performance and also to evaluate the approaches of companies toward managing diversity from demographic perspectives. In the fieldwork of the research was carried out through survey approach on the industrial enterprises operating in textile sector in Kahramanmaras province. The obtained data were analyzed by frequency, correlation, regression, ANOVA, T test methods. According to the results of the analysis, it was identified that the diversity management has a positive effect on corporate reputation and business performance and the corporate reputation affect the business performance positively. When the diversity approaches adopted by businemanagement approaches are examined, it has been found that there are differences against some demographic characteristics. At the same time, the“difference management”phenomenon has become more important, and it has been seen that such businesses attach importance to doing things beyond the legal requirements. The results are discussed in theoretical and practical context.