Kurumsal iletişim açısından şirketlerin sürdürülebilir başarı ve itibar ilişkisi: Arçelik örneği
Sustainable succes and reputation relationship of companies in terms of corporate communication: The case of Arcelik
- Tez No: 764680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSELİ AYGÜL ALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Kurumsal Yönetim, Kurumsal İtibar, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Corporate Communication, Corporate Governance, Corporate Reputation, Corporate Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Günümüzde kurumlar klasik anlayıştan uzaklaşarak stratejik anlayışa geçme eğilimindedir. Artık kurum yetkinlik ve başarı ölçütlerinde sürdürülebilirlik kavramını önemseyerek doğaya zarar vermeyen, toplumsal olaylara katkı sağlayan, ekonomik kazancı arttıran, hem ürün ve hizmet kalitesini, satışını baz almakta hem de kurum itibarını yansıtan kurumsal iletişim çalışmaları ile kurumun tanınırlığının arttırılmasına paralel sürdürülebilir başarı sağlamada tüm yetkinliklerini aktif olarak kullanmaktadır. Kurumların varlıklarını sürdürebilmeleri için global değişimlere ayak uydurması, kurum olarak iletişim araçlarını etkin kullanması, toplumu ilgilendiren konularda iç ve dış hedef kitleye hedefleri doğrultusunda eylem planı oluşturması, toplumsal ürün ve hizmet tüketiminde geri dönüşümlü, rakiplerine kıyasla farkındalık yaratacak, gelişim, çözüm seçeneklerini arttırıcı aktivitelerde bulunması zorunluluk haline gelmektedir. Çünkü kurumlar toplumsal oluşumlara, dünyanın daha yaşanabilir bir durumda olması açısından katkı sağlayacak ürün ve hizmet kapsamında maddi, manevi olarak ekonomik, sosyal ve çevresel olarak geri dönüşümüne, iç ve dış hedef kitle karşısında satın alma tercihlerinde kurum itibar algısına, müşteriler, ortaklar olarak tercih edilebilirlik sağlayacak etkin kurumsal iletişim araçları ile müşteride memnuniyet algısı yaratmasına çok fazla önem vermektedir. Bu sebeple kurumlar verimliliklerini arttırmak amacıyla kurumsal iletişimi etkin kullanmakla birlikte kurumsal yönetim, itibar, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında şirketlere başarı, kazanç, büyüme getireceğinin farkında olarak çok yönlü çalışmalara ağırlık vermektedir. Ürün, hizmet, müşteri kazanımını çoğaltmak için kurumsal iletişim araçlarının etkin kullanılması, fiyat, kalite ve ihtiyaçlar nezdinde farklılık yaratılması, rekabette öncelik kazanılması, talep eden hedef kitlenin tercihlerinde ihtiyaca yönelik satın alma ile birlikte çevresel, toplumsal, ekonomik gelişmeye katkı sağlanacak faaliyetler yapılması, güncel gelişmelerin takip edilmesi, kurumsal iletişim araçları vasıtasıyla ürün, hizmet kapsamında müşteriler ve çalışanlar ile bağ kurulması, itibarı yüksek kurumun hizmet ve ürününün pazara sunulması, itibarın güven ve alma gücü oluşturulması, kurumun ürün ve hizmet alımını çoğaltırken maliyet ve satış karını arttırmaktadır. Bu noktada globalleşen dünyada kurumsal iletişim açısından çalışanların işlerinde iyi bir performans göstermeleri, iş gerekleri ve iş tanımları doğrultusunda doğru ve etkin bir şekilde çalışmaları, kurumun itibarını arttırmaya yönelik kurum yöneticilerinin iletişim faaliyetlerinde etkin olmaları, sürdürülebilirlik çalışmalarını devam ettirmeleri iç paydaş olarak; kurum çalışanlarına, dış paydaş olarak; hedef kitle, hissedarlarına entegre edilmesi olarak kurumun başarısını sağlamada ana etkenleri oluşturacaktır. Sonuç olarak kurumsal iletişim, yönetim, itibar, sürdürülebilirlik yönetimi müşteri, ürün, hizmet, çalışan, yönetici ve kurum nezdinde rekabet ve bilgi temelli iş dünyasında kurumları diğerlerinden farklı ve kalıcı kılan en değerli işlevler olarak varlığını ortaya çıkarmaktadır. Kurum başarısı sağlanırken önemli olan kurumun hedefleri doğrultusunda yol alabilmesinin, rakiplerine üstünlük sağlayabilmesinin, tercih edilebilirliği artırabilmesinin, pazar payını büyütmeleri temel veri kaynağı olan kurumun yapısında yansıttığı işin özünde nasıl olduğunun, olması gerektiğinin, itibar çalışmalarının nasıl olduğunun, itibarının nasıl yüksek olacağının, güven vereceğinin, bilgi, tutum ve davranışların çalışanlar, yöneticiler ve hedef kitle nezdinde nasıl etki yarattığının, kurumsal iletişim faaliyetlerinin nasıl gerçekleştiğinin, sürdürülebilirlik faaliyetlerinin dünyada ve şirketlerde ne derece önemli bir yeri olduğunun iyi analiz edilmesini gerektirmektedir. Bunun içinde kurumların yeterlilik sisteminde iletişim, itibar, yönetim ve sürdürülebilirlik kavramlarının ne gibi faydalar sağlayarak bu alanlara dokunduğunu iyi özümsemek ve uygulamak gerekmektedir. Bütün kurumların kendilerini geliştirmeleri ve bu doğrultuda rekabet avantajı sağlayan unsurların kurumsal olarak fayda getirecek biçimde kullanılması önemlidir. Verimlilik ve etkinlik artışı kapsamında unsurların tüm iş süreçlerine etkisi, yerinde ve zamanında kullanımı, getiriye dönüştürülmesi ekonomik, toplumsal gücü sağlayacaktır. Sonrası gücün kurumsal olarak nasıl olması gerektiği üzerine bir yol haritası oluşturacaktır. Bu araştırmada kurumsal itibar, kurumsal yönetim, kurumsal iletişim ve kurumsal sürdürülebilirlik unsurlarıyla kurumların sürdürülebilir başarı stratejilerine etkilerine, kurumsal formlarla bu unsurların nasıl adapte edildiklerine, gerekliliklerine bakılmaktadır. İç ve dış sistemde departmanlar arası farklılıklara ve kurumun yapısını oluşturan önemli değerlere ilgili unsurlar nezdinde çalışmalarla kalıcı, başarılı, kar odaklı nasıl bir kurum oluşumu olduğuna kurumsal analiz ile değerlendirilmektedir. Türkiye'nin beyaz eşya sektörü açısından baskın en iyi temsil eden Arçelik örneği seçilerek araçsal örnek olay analizi gerçekleştirilmektedir. Böylece kurum başarı unsurları, gelişme ve ilerleme açısından örnek kurum üzerinden açıklamalar yapılarak çalışanlarla anket ve yöneticilerle derinlemesine görüşme yapılarak sorularının sonuçları incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Today, organizations are increasingly moving away from the classical approach and toward a strategic approach. The organization now actively uses all of its competencies to achieve sustainable success in parallel with increasing the recognition of organization through corporate communication studies that do not harm the nature, contribute to social events, increase economic profit, reflect both product and service quality, sales and reflect the reputation of the organization by emphasizing to the concept of sustainability in the criteria of competence and success. In order for an organizations to survive, it has become increasingly imperative that organizations keep up with global changes, use communication tools effectively as an organization, develop an action plan in accordance with their goals and objectives to the internal and external target audience in societal issues, and engage in recyclable activities in the consumption of social products and services and raise awareness in comparison to their competitors, and increase development and solution options. Because organizations place a high value on social formations in the context of products and services that will contribute to the world being in a more livable situation, to recycle financially, spiritually economically, socially and environmentally, to the perception of corporate reputation in buying preferences in the face of internal and external target audiences, to create a perception of satisfaction in the customer with effective corporate communication tools that will provide desirability as customers and partners. As a consequence, in order to increase productivity, organizations use corporate communication effectively, as well as they focus on multifaceted studies knowing that they will bring success, profit and growth to companies within the scope of corporate governance, reputation and sustainability studies. Effective use of corporate communication tools for increasing product, service, gaining customer, differentiating in price, quality and needs, gaining competitive advantage, carrying out activities that will contribute to environmental, social and economic development in conjunction with need-oriented purchases in target audience's preferences, following current developments, establishing bonds with customers and employees in the context of products and services through corporate communication tools, presenting the service and product of the high-reputation organization to the market, establishing trust and purchasing power of the reputation, increases the cost and sales profit while increasing the purchase of products and services of the organization. At this point, the main factors in ensuring the success of organizations in terms of corporate communication in the globalized world are employees performing well in their jobs, working properly and effectively in accordance with business requirements and job descriptions, being active in the corporate managers' communication activities to increase the reputation of the organization, and to continue sustainability studies, integrating them as internal stakeholders into employees of organization; integrating them as external stakeholders into target audience and shareholders. As a consequence, corporate communication demonstrates its existence as most valuable functions making organizations distinct and permanent in the competitive and knowledge-based business world in the eyes of management, reputation, sustainability management, customers, products, services, employees, managers and organizations. While ensuring the organization is successful, it is important to thoroughly analyze how the organization can proceed in accordance with its objectives, how it gain superiority over competitors, increasing desirability and market share, how the organization's activities, which are the primary data source should be reflected in, how its reputation works, how its reputation will be high, how it will instill confidence, how knowledge, attitudes and behaviors affects employees, managers and target audiences, how corporate communication activities are conducted, and how important the activities of sustainability in the world and in companies are, how communication activities are carried out and the importance of sustainability in the world and companies. In this regard, what benefits of communications reputation, management and sustainability concepts provide in and affect organizations qualification systems should be internalized and well applied. It is crucial for all organizations to develop themselves and utilize the elements that provide a competitive advantage accordingly in a way that will bring benefit the organization as a whole. The impact of the elements on all business processes, their appropriate and timely use, and their conversion into income will provide economic and social power within the scope of increased productivity and efficiency. Then it will develop a roadmap for how power should be institutionally. In this research, the elements of corporate reputation, corporate governance, corporate communication and corporate sustainability as well as their effects on the organizations' sustainable success strategies, how these elements are adapted and requirements with corporate forms will be investigated. Organizational analysis will be used to assess how a permanent, successful and profit-oriented organization is formed by collaborating with the relevant elements regarding the differences between departments in the internal and external system and the important values that constitute the structure of the organization. An instrumental case study will be conducted by selecting the example of Arcelik, which best represents the Turkey's dominant in the white goods sector. Thus, the results of the questions were investigated by providing explanations through the exemplary corporation in terms of corporate success elements, development and progress as well as by conducting a survey with the employees and in-depth interviews with the managers.