Tek parti döneminde Ordu'da siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hayat (1923-1946)
Political, social, economic and cultural life in Ordu during the single party period (1923-1946)
  1. Tez No: 489229
  2. Yazar: ŞEYMA NUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞRUL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Cumhuriyet, Tek Parti Dönemi, CHP, Ordu, Republic, Period of the Single Party, CHP
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Tek parti döneminde (1923-1946) Cumhuriyet Halk Fırkası / Partisi (CHP), Türkiye'nin siyasi hayatında tek başına söz sahibi olmuş bir partidir. Cumhuriyetin ku-rulmasında ve inkılâpların gerçekleştirilmesinde oldukça etkili olan CHP, kısa sürede ülke genelinde örgütlenmiş ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde ülkenin siyasi karakterini şekillendirmiştir. Bu sebeple CHP'nin devraldığı 1923 Türki-ye'sinin 1946 Türkiye'sine nasıl dönüştüğünü ve yeni devletin hangi şartlar dâhilinde nasıl kurulup idame edildiğini görmek açısından önemlidir. Bu sürecin yerel örneklerle irdelenmesi ve birçok yönden ele alınması Türk siyasi ve teşkilat tarihi açısından oldukça önemlidir. Nitekim bu çalışmada 1923-1946 yılları arasını kapsayan dönemde CHP kadrolarının işleyişi ve faaliyetleri Ordu ili çerçevesinde incelenmiştir. Bahsi geçen dö-nemin şartları Ordu örneklemi üzerinden değerlendirilmeye çalışılmış ve CHP'nin taşra örgütlenmesinde Ordu'nun yeri ve önemi ortaya çıkartılmak istenmiştir. Böylelikle dö-nemin ilk ve tek partisi olan CHP'nin taşra politikası ve taşraya bakış açısı da kaynaklar dâhilinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte uygulanan politika ve inkılâpların Ordu'da nasıl yer edindiği fiziki, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel değişimleri, bahsi geçen dönemin siyasi karakterleri, eğitim-öğretim, imar, iskân, yürütülen ekonomik faaliyetler ve saire hususlar incelenmiştir. Kısaca bu çalışmada, Ordu'nun imparatorluktan ulus devletine geçiş sürecinde Ordu'ya dair çok yönlü bir değerlendirmeyi içermiştir. Bu değerlendirmeye göre 1923-1946 dö-neminin tek partisi olan CHP, bir modernleşme projesi Ordu'da başlattığı Halkevi ça-lışmalarını büyük ölçüde gerçekleştirmiş ve bunların halk tarafından benimsenmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
During the single party period (1923-1946) CHP was the single authority in Turkey's politics. CHP was very effective to creating the republic and revolutions. In a very short time the organizations were established and political character of the Turkey was shaped in the first periods of the Republic. Because of that, it is very important to examine the changes in 1923 to 1946 and it is important to understand under which cir-cumstances the new state is founded and managed. The study of this process with local examples and the consideration of many aspects are very important in terms of Turkish political and organizational history. In this research, operation and activities of CHP were examined between 1923-1946 years in Ordu. The terms of that period was tried to evaluated for the examples of Ordu and the importance of the place of the provincial of CHP organizations was tried to showed. Thus, perspective to provincial and policy of the CHP which was the first and the only political organization was tried to explain with the sources. And also in this research, effects and place of the revolutions to Ordu was examined (Physical, political, economic, cultural changes, politicial characters, educa-tion, reconstruction etc.). In short, this research includes multi-dimensional evaluation of Ordu in period from empire to nation state. According to this research, CHP which was the only political organization between 1923-1946 started the 'Halkevi' project which was the modernization project and it was succesful highly and also it had been adopted by the people.