Türkiye'de modern iç mekanın içselleştirilmesi: Seyfi Arkan'ın Makbule Atadan evi örneği
The internalization of modern interior in Turkey: Case of Makbule Atadan's house by Seyfi Arkan
- Tez No: 489256
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT ŞUMNU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Modern, Modernleşme, Modern Mimarlık, Seyfi Arkan, Makbule Atadan Evi, Modern, Modernization, Modern Architecture, Seyfi Arkan, Makbule Atadan House
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Dönemin başlaması ile birlikte ülkede her alanda radikal değişimler yaşanmıştır. Gerçekleştirilen değişimler, ülkede geç Osmanlı döneminden beri etkin olmaya başlayan 'modernlik', 'modernleşme' ve 'modernizm' kavramlarını da beraberinde getirmiştir. Bu kavramlar, Erken Cumhuriyet Dönemi modern mimarlığının şekillenmesi açısından da önem taşımaktadır. Tezde; Erken Cumhuriyet Dönemi içinde ortaya konulmuş olan modern konut iç mekanının ne derece içselleştirildiği ve günümüze gelene kadar nasıl korunduğu kavramsal açıdan tartışılmaktadır. Tartışmanın özelinde ele alınan modern konut örneği için ise, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Mimar Seyfi Arkan tarafından Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşi için tasarlanmış olan Makbule Atadan Evi (1936) seçilmiştir. Modernleşme süreci ve modern olma fikrinin, toplumunun yeni yaşam biçimini şekillendirdiği göz önünde bulundurulduğunda, modern konut kültürünün biçimlenişi, bu kavramların yansıması olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada, Makbule Atadan Evi'nin (1936) modern iç mekanı incelenmiştir. Ve sonuç olarak, modern iç mekanın 'içselleştirilmesi' ve günümüze gelene kadar ne derece 'korunduğu' kavramsal olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Republic, a new era started in Turkey. This period brought radical changes to all areas in the new country. Furthermore, changes have brought the concepts like 'modern', 'modernization' and 'modernism' which have been started to become really active in the country. Therefore, it is believed that these concepts have played an essential role with regard to Turkey's modernization process and shaping modern architecture in Early Republic Period in Turkey. In this thesis; it is discussed that to what extent did the modern house interior is internalized during the Early Republican Period and how it is preserved until today. For the main purpose of the discussion, Makbule Atadan's House (1936) was chosen as an example. Makbule Atadan was is Mustafa Kemal Atatürk's sister and her house has been designed by Architect Seyfi Arkan, during the Early Republican Period. Considering the idea of modernization and modernity shaped the new way of life of society, the formation of modern housing culture should be thought as a reflection of those concepts. In this study, the modern interior of Makbule Atadan's House (1936) was examined. In conclusion, in the light of this information, the 'internalization' of the modern interior and the 'preservation' process are discussed.