Strengthening of reinforced concrete frames by custom shaped high strength concrete masonry blocks
Betonarme çerçeve yapısal sistemlerin özel geometrili ve yüksek dayanımlı beton bloklar ile güçlendirilmesi
- Tez No: 238242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. UĞUR POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme Çerçeve, Güçlendirme, Özel Geometrili Beton Blok, Yüksek Dayanımlı Beton Blok, FRCM, R/C Frame, Strengthening, Custom Shaped Concrete Block, High Strength Concrete Block, FRCM
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birisi üzerinde yer alan ülkemizin mevcut yapı stoku büyük ölçüde 4-5 katlı betonarme çerçeve yapısal sisteme sahip binalardan oluşmaktadır. İnşaat aşamasındaki yetersiz denetim ve kalifiye olmayan işçilik nedeni ile oluşan tasarım ve yapım kusurları yüzünden bu binaların çoğu yatay rijitlik, süneklik ve dayanım yönünden yetersiz kalmaktadır. Sonuç olarak bu kusurları giderip gerekli deprem güvenliğini sağlamak üzere böyle yapıların uygun bir yaklaşım ile güçlendirilmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla ülkemizde de yaygın olarak kullanılan bir yaklaşım çerçeve sistemdeki bazı açıklıkların yerinde döküm betonarme paneller ile doldurulmasıdır. Ancak ilk bakışta çok pratik ve panellerin üretimi düşünüldüğü zaman ekonomik gibi görünen bu yöntem, imalat aşamasında oldukça tahripkar, kirli ve yavaş olup özel işçilik ve ekipman gerektirmektedir Bu nedenle ekonomik gibi görünen bu yöntemin tüm giderler düşünüldüğünde son maliyet olarak çok da ekonomik olmadığı gerçek uygulamalarda açıkça görülmektedir.Bu çalışma ile betonarme çerçeve sistemlerde yerinde döküm betonarme paneller yerine daha basit ve pratik bir yaklaşım olarak özel geometrili ve yüksek dayanımlı beton bloklarla oluşturulan dolgu duvarların kullanılması potansiyelinin deneysel ve analitik olarak araştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada FRCM sistemlerin hasarlı yapılar üzerindeki etkisi de ayrıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Located on one of the highly active seismic fault systems in the world, the building stock in Turkey is mainly composed of reinforced concrete frames with 4-5 stories. Due to design and construction deficiencies resulting from the use of unqualified personnel and insufficient supervision, many of these buildings lack lateral stiffness, ductility and strength. For many structures, there is a need to alleviate these deficiencies by means of some rehabilitation techniques prior to earthquakes. One approach also used very widely in Turkey is to fill some of the frame bays by cast-in-place R/C panels. The procedure appears to be very practical at first glance. It also appears to be very economical as far as the production of the panels is concerned. However, the production phase is slow, dirty, destructive and disruptive to occupants. Moreover, it requires relatively skilled personnel and special equipment. Therefore, the real life experience shows that the actual cost in practice is much higher when all other hidden costs are taken into account.The aim of this experimental study is to explore the potential of using infill walls made of custom shaped and high strength concrete blocks as a simpler and more practical alternative to cast-in-place R/C panels to increase the lateral load bearing capacity of frame structures. The effectiveness of FRCM (Fiber Reinforced Cementitous Matrix) system on damaged structures is also investigated in this study.