01.01.2010 ile 30.06.2017 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi pediyatrik kardiyoloji departmanınca muayane edilen olguların retrospektif olarak araştırılması
A retrospective study on the cases applied to Pediatric Cardiology Clinic between the dates of 01.01.2010 and 30.06.2017
- Tez No: 489740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAT ŞANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: konjenital kalp hastalıkları, elektrokardiyografi, congenital heart defects, electrocardiography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
''01.01.2010 ile 30.06.2017 tarihleri arasında KKÜTF Pediatrik Kardiyoloji Polikliniği-ne başvuran olguların, retrospektif olarak araştırılması" başlıklı çalışmadaki amacımız, yukarıda belirttiğimiz tarihler arasındaKKÜTF Pediatrik Kardiyoloji Departmanınca muayene edilen olgularatranstorasik ekokardiyografi(EKO) yaparak konjenitalkalp hastalığı(KKH) teşhisi konulan hastaları, retrospektif olarak incelemek ve böylece; KKH sıklığı ve dağılımınısaptamak ve bu hastalıklara neden olabilecek risk faktörlerini ortaya koymaktır. 01.01.2010 ile 30.06.2017 tarihleri arasında toplam14173 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bu hastaların 7625'i (%53.8)erkek ve 6548'i (%46.2) kızdı. Pediatrik kardiyo-log tarafından yapılanEKO ile KKH tanısı alan 114 olgu saptandı,olguların ebeveynleri ile görüşülerek anamnezleri alındı. Çalışmaya alınan 114 hastanın 60'ı (%52.6) kız,54'ü (47.4) erkekti. Bu hastaların37'si (%32.5)siyanotik, 77'si (%67.5) ise asiyanotik olarak saptan-dı.Siyanotik olan hastaların 19'u (%51.3) erkek,18'i (%48.7) kızdı. Asiyanotik olan hastaların 42'si(%54.6) kız, 35'i(%45.4) erkekti. Siyanotik anomaliler içinde en sık fallot tetralojisi (10 hasta)(%8,7),asiyanotik anomalilerde ise en sık VSD (45 hasta )(%39,5)olarak tesbit edildi. Risk faktörü olarak hastaların 9'unda (%7,9)kromozom anomalisi saptanırken, bun-ların 5'i Down Sendromu,2'si DiGeorge Sendromu,1'i Turner Sendromu ve 1'i Edward Sendromuydu.Anne ortalama yaşı 28,2+/-5,78 olarak hesaplandı. Hastaların 17'sinin(%14.9) düşük doğum ağırlıklı(2500 gr altında) olarak doğduğu saptandı.Hastaların 6'sının (%5,2) annesinde insülin bağımlı diyabetes mellitus mevcuttu. Hastalardan en az 57'sinin (%50) annesi gebelik süresince düzenli olarak demir,folik asit ve multivitamin desteğikullanmış olmasına rağmen; birçok annenin ya düzensiz kullanmış ya da hiç kullanmadığı saptandı. Çalışmamızdatespit edilen konjenital kalp hastalığı sıklığı ve dağılımı, literatürdeki bilgilere göre çok anlamlı farklılıklar göstermemektedir. Doğuştan kalp anomalisi bulunan bir çocuğa sahip olan aileler, sonraki çocuklarda olası kardiyak anomalileraçısından genetik danışmanlık hizmeti almalı, evlenecek olan kişiler KKH hakkında bilgilendirilmeli, gebelik öncesi anne bakımı iyi yapılmalı, gebelikte anne bakımı ve takibi iyi olmalı, doğum tam teşekküllü bir merkezde gerçekleştirilmeli ve doğum sonrası bebek, deneyimli bir klinisyen tarafından takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study with the title of“A retrospective study on the cases ap-plied to Pediatric Cardiology Clinic between the dates of 01.01.2010 and 30.06.2017”is to determine the patients who were diagnosed with congenital heart disease through echo-cardiography and to reveal the risk factors that may cause to congenital heart anomalies. A total of 14173 patients applied between 01.01.2010 and 30.06.2017. Of these pa-tients, 7625 (53.8%) were male and 6548 (46.2%) were female. The number of patients who were diagnosed with CHD through echocardiography was 114. The information about anamneses of these patients was obtained from their parents. Of the 114 patients who were included in the study, 60 (52.6%) were female and 54 (47.4%) were male. It was determined that 77 (67.5%) of these patients were acyanoticand 37 (32.5%) were cyanotic. Of the acyanotic patients, 42 (54.6%) were female and 35 (45.4%) were male. Of the cyanotic patients, 19 (51.3%) were male and 18 (48.7%) were female. Fallot tetralogywas most frequent in cyanotic anomalies (10 patients) (8,7%) and VSD was the most frequent in acyanotic anomalies (45 patients) (39,5%). Chromosome anomalies were determined in 9 patients (7,9%) as the risk factors, of which 5 had Down's syndrome,2 had DiGeorge's syndrome,1 had Turner's syndrome and 1 had Edward's syndrome. The mean age of mothers was determined to be 28,2+/-5,78. Of the patients, 17 (14.9%) were born with low birth weight (below 2500 gr). The mothers of 6 patients (5,2%) had the insulin-dependent chronic diabetes mellitus histories. Although at least 57 (50%) mothers used iron, folic acid, and multivitamin regularly during the pregnancy period, many of the mothers had used them irregularly or had not used them at all. The frequency and distribution of the congenital heart diseases determined in the present study do not significantly differ from the information in the literature. Families having a child with congenital heart anomaly should receive genetic consultancy against any probable cardiac anomaly in their next children, persons to get married should be informed about CHD, pre-pregnancy mother care, and follow-up should be rather well, birth operations should bein general hospitals and babies should be followed up by expe-rienced clinicians after birth.