Tavşanlarda intravitreal nepafenak enjeksiyonunun retina üzerindeki etkileri
Effects of intravitreal nepafenac injection on retina in rabbits
  1. Tez No: 489739
  2. Yazar: YAŞAR ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK OĞUREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar(NSAİİ), intravitreal NSAİİ injeksiyonu, oküler toksisite, nepafenak, katarakt, Non-steroidal antiinflammatory drugs(NSAID), intravitreal NSAID injection, ocular toxicity, nepafenac, cataract
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Non steroid antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) olan Nepafenak'ın intravitreal yoldan uygulanmasının oküler dokular üzerine olan etkisinin araştırılması. Materyal-Metod: 14 tavşanın 14 gözü kontrol grubu olmak üzere toplam 41 tavşanın 41 gözü kullanılmış ve nepafenak'ın oküler etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubuna dengeli tuz solüsyonu, ilaç gruplarına ise sırasıyla 0,1 mg ve 0,05 mg nepafenak injeksiyonu yapılmıştır. İlaç injeksiyonu sonrası ortaya çıkan oküler etkileri değerlendirmek için biyomikroskopi, indirekt oftalmoskopi, tonometri (Tono-pen) ve pakimetriyi (Reichert) içeren klinik muayene yöntemleri, ışık mikroskopisini içeren histopatolojik değerlendirme yöntemi ve Terminal Deoxynucleotidyl Transferase-mediated dUTP Nick and Labelling(TUNEL) yöntemleri uygulanmıştır. Tüm gözlere enjeksiyonlar yapılmış ve tüm bu değerlendirme yöntemleri, enjeksiyondan önce ve enjeksiyondan sonra sırasıyla 1.hafta ve 1.ayda uygulanmıştır. Bulgular : Biyomikroskopi, indirekt oftalmoskopi, tonometri ve pakimetriyi içeren klinik muayene yöntemleri ile ciddi bir toksisiteye rastlanmamıştır. Bu yöntemlerle izlenen tek komplikasyon katarakttır. Toplamda 2 gözde ortaya çıkan travmatik kataraktlar hariç tutulunca toplamda 1.haftada ilaç yapılan grupta 6 gözde katarakt ortaya çıkmıştır ve 1.ay kontrolde gerilemiştir. Histopatolojik incelemede hiç bir grupta retina toksisitesi saptanmamıştır. TUNEL yönteminde apopitotik index ölçümlerinde kontrol grubuyla ilaç enjeksiyonu yapılan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Nepafenak'ın intravitreal uygulaması sonrasında katarakt gelişimi dışında herhangi bir toksik bulguya rastlanmamıştır. Bu çalışma verilerine göre antiinflamatuar etkili diğer ilaçlardan fayda sağlandığı çeşitli ön ve arka segment oküler patolojilerinde intravitreal NSAİİ uygulamaları da ilave veya alternatif seçenek olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of nepafenak, which is a non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID), on the ocular tissues by intravitreal administration. Material-Method: A total 41 eyes of of 41 rabbits, including 14 eyes of 14 rabbits as control group were used and the effects of nepafenak was investigated. In the control group, the balanced salt solution, in drug groups 0,1mg and 0.05 mg nepafenak injection were performed, respectively. Clinical examination methods including biomicroscopy, indirect ophthalmoscopy tonometry (Tono-pen) and pachymetry (Reichert), histopathological evaluation method including light microscopy and terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP nick and labelling (TUNEL) methods were used to evaluate ocular effects after drug injection. The drug was injected the all eyes and all these evaluation methods were applied before and after the injection 1st week and 1st month respectively. Results: No serious ocular effects was observed with clinical examination methods including biomicroscopy, indirect ophthalmoscopy, tonometry and pachymetry. The only complication observed with these methods was cataract. With the exception of traumatic cataracts in 2 eyes in total, cataracts appeared in 6 eyes in the first week of drug administration and decreased in 1 month control. In histopathological examination, no retinal toxicity was detected in any group. There was no statistically significant difference between the control group and drug injected groups in the apoptotic index measurements in the TUNEL method (p> 0,05) Conclusion: Nepafenac did not show any toxic symptoms except cataract development after intravitreal application. Intravitreal NSAIDs applications in various anterior and posterior segment ocular pathologies, which are beneficial to other anti-inflammatory effective drugs according to this study data may also be considered as an additional or an alternative option.