Titanyum alaşım yüzeylerin selektif lazer ergitme işlemi ile kaplanması sonrası yüzey karakterizasyonunun saos-2 hücre proliferasyonu üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of surface characterization on saos-2 cell proliferation after coating of titanium alloy surfaces with selective laser melting process
  1. Tez No: 489743
  2. Yazar: EMİN ORKUN OLCAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR ERSU, DOÇ. DR. AYŞE ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Selektif lazer ergitme, titanyum, SLA, dental implant, Saos-2 hücresi, osseointegrasyon, Selective laser melting, titanium, SLA, dental implant, Saos-2 cell, Osseointegration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde dental implant materyali olarak en çok titanyum ve alaşımları tercih edilmektedir. Tornalanmış titanyum implantlar, en iyi kemik-implant temasının oluşturulması için çeşitli yüzey işlemlerinden geçirilmektedir. Dental implantların osseointegresyon süresinin kısaltılması üzerine yapılan araştırmalar günümüzde önem kazanmaktadır. Bu sebeble çalışmamızda hem biyouyumluluğunun hem de yüzey özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla, tornalanmış Grade 5 titanyum disklerin, SLM işlemi ile Grade 23 titanyumla kaplanması sonrası Saos-2 hücrelerinin proliferasyonu değerlendirilecektir. Bu amaçla tornalanmış 6mm çapındaki toplam 48 adet titanyum Grade 5 örnek dört gruba ayrılmıştır (n=12). İlk gruba herhangi bir yüzey işlemi uygulanmamıştır (Kontrol grubu). Üçüncü gruba SLA prosedürü uygulanmıştır. İkinci ve dördüncü grup örneklerin yüzeyleri SLM yöntemi kullanılarak Grade 23 titanyumla kaplandıktan sonra, dördüncü grup örnek yüzeylerine ek olarak SLA prosedürü de yapılmıştır. Örneklerin yüzey topografileri AFM, SEM-EDX ve yüzey gerilim testleri ile değerlendirilmiştir. Ultraviyole ışık altında sterilizasyonu yapılan örneklere Saos-2 ekimi yapılmıştır (n=8). MTT deneyi ile 24, 48 ve 72 saatlerin sonunda yüzeylerdeki canlı hücrelerin yüzde değerleri hesaplanmıştır. Enzimatik ALP deneyi ile Saos-2 hücrelerinin fonksyonelliği belirlenmiştir. Hücrelerin modifiye titanyum diskler üzerindeki üç boyutlu yerleşimi flüoresan mikroskobi ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, titanium and its alloys are the most common materials used in dental implants. Lathed-titanium implant surfaces are processed in various ways to produce the best bone-implant structure. Researches on shortening the duration of osseointegration of dental implants are gaining importance nowadays. For this reason this study will analyze the proliferation of Saos-2 cells after Grade 5 lathed-titanium disks are covered with titanium Grade 23 through the SLM process, in attempts to promote biocompatibility and surface features of implants. To do so, 48 lathed-titanium Grade 5, 6mm in diameter and 2mm in thickness, are separated into four sample groups (n=12). No surface process has been performed to the first group (control group). SLA procedure has been performed to the third group. Surfaces of the second and fourth group have been covered with Grade 23 titanium through the SLM procedure, and the SLA procedure has been performed on fourth group's surface. Surface topographies of all groups have been tested with AFM, SEM-EDX and surface tension tests. Saos-2 planting has been performed on samples that have been sterilized under ultraviolet light (n=8). MTT test has been used to test percentage values of living cells on surfaces at the end of 24th,48th, and 72nd hours. Functionality of Saos-2 cells is determined via enzymatic ALP test. Fluorescent microscope is used to show 3-D positioning of the cells on modified titanium disks.