Bipolar hastaların mani ve remisyon dönemlerindeki el yazısı ve imza örneklerinin incelenmesi
Examination of handwriting and signature examples of bipolar patients during mania and remission periods
  1. Tez No: 489742
  2. Yazar: NUSRET AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: El yazısı, imza, adli belge inceleme, bipolar bozukluk, mani, Handwriting, signature, forensic document examiner, bipolar disorder, mania
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada bipolar affektif bozukluğu olan hastaların manik ve remisyon dönemlerindeki el yazısı ve imza örneklerini karşılaştırarak değişim olup olmadığını araştırmak, eğer anlamlı değişiklik varsa yazılan yazının veya imzanın hangi döneme (mani-remisyon) ait olduğunu tespit etmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğine DSM V kriterlerine göre bipolar affektif bozukluk manik atak tanısı alan 36 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar 18-56 yaş aralığında seçilmiştir. Katılımcılara manik dönemde ve de remisyon dönemlerinde standart bir metin yazdırılarak imza attırılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 17.0 versiyonu kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların 14'ü (% 38.9) erkek, 22'si (% 61.1) kadındır. Katılımcıların 23'ü (% 63.9) lise veya daha alt eğitim düzeyinde iken 13'ü (% 36.1) üniversite veya daha üst eğitim düzeyinde eğitim almışlardır. Yapılan ölçümlerde kağıdın alt kısmında bırakılan boşluk manide ortalama 30.14 mm iken remisyonda ortalama 35.79 mm ölçülmüş ve anlamlı bulunmuştur (p=0.02). Manide yazı yazılan alan ortalama 8203.20 mm2 iken remisyonda ortalama yazı alanı 7046.18 mm2 ölçülmüş ve anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Yazı eğimi manik dönemde 23 örmekte (% 63.9) düzensiz iken, remisyonda 11 örnek (% 30.6) düzensiz tespit edilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Yazı ritmi manide 22 örnekte (% 61.1) yavaş iken, remisyonda 4 örnekte (% 11.1) yavaş saptanmış ve anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Katılımcıların 22'sinin (% 61) manik dönemde, 5'inin (% 14) remisyonda daha baskılı yazdığı, 9 (% 25) katılımcının yazı baskı derecesinin her iki dönemde benzer olduğu saptanmıştır. İmza değerlendirmesinde yükseklik manide ortalama 13.30 mm remisyonda 11.94 mm ölçülmüştür yükseklik manide ortalama 24.23 mm iken remisyonda ortalama 20.94'dür ve her iki parametre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.02, p=0.00). Toplanan imza örneklerinden 21 (% 65) tanesi mani ve remisyonda uyumluluk göstermezken 12 (% 35) tanesi uyumluluk göstermiştir. İmzaların 21 (% 64) tanesi manide, 5 (% 15) tanesi remisyonda baskılı atılmış iken 7 (% 21) tanesi iki dönem benzer baskı derecesi ile atıldığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda bipolar affektif bozukluk tanılı hastaların mani ve remisyon dönemlerine ait el yazısı ve imzalarında ciddi değişimler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of Handwriting and Signature Examples of Bipolar Patients during Mania and Remission Periods Aim: In this study it was aimed to investigate whether there is a change by comparing handwriting and siganture samples in manic and remission of patients with bipolar affective disorder anf to determine the turnover of handwriting or siganture if there is a significant change. Material and Method: Thirty-six patients with bipolar affective disorder manic episode according to DSM V criteria were included in the study to the Psychiatry Clinic of Inonu University Medical Faculty. Participants were selected between the ages of 18-56. During the manic and the remission periods, the participants were asked to write a printing standart text and sign it. Optical and graphical tools were used for the evaluation of collected samples. Statistical analyzes were calculated using SPSS version 17.0. Results: 14 of the participants (% 38.9) were male and 22 (% 61.1) were female. 23 (% 63.9) of the participants were in high school or lower education while 13 (% 36.1) were trained at university or higher education level. It was measured 30.14 mm the gap left in the lower part of the paper in the mania and 35.79 mm in the remission (p = 0.02). Mean writing area in mania was 8203.20 mm2 while mean area of writing was 7046.18 mm2 in remission (p = 0.01). Writing slope detected irregularly in 23 cases (% 63.9) during manic period while 11 cases were determined irregularly in remission and found significant statistically (p=0.01). Rhythm was detected slow in 22 cases (% 61.1) during mania, while detected slow in 4 cases (% 11.1) during remission and found to be significant (p = 0.01). Pen pressure was higher in 22 cases (% 61) during manic episode, in 5 cases (% 14) were higher in remission and was found similar in 9 cases (% 25) during both episodes. Evaluation of mean height of signatures was measured 13.30 mm in mania and mean height was measured 11.94 mm in remission and statistical difference was found between two episodes (p=0.02). Mean lenght of signatures were detected 24.23 mm in mania while mean lenght were detected 20.94 mm during remission and was found meaningful statistically (p=0.00). 21 (% 65) signatures did not show compliance between mania and remission period while 12 (% 35) sigantures were determined similar. Pen pressure of 21 signatures (% 64) was found more remarkable in manic episode, 5 (% 15) signatures pressure were higher in remission period and 7 (% 21) cases were signed similar pen pressure. Conclusion: In this study, significant changes were observed in the handwriting and signatures of the manic and remission periods of the patients with Bipolar affective disorder.