Bazı 5-kloro-2-benzoksazolinon tiyosemikarbazit, 1,3,4-tiyadiazol ve 1,2,4-triazol-5-tiyon türevleri üzerinde çalışmalar
Studies on some 5-chloro-2-benzoxazolinone thiosemicarbazide, 1,3,4-thiadiazole ve 1,2,4-triazole-5-thione derivates
- Tez No: 489858
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN PALASKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tiyosemikarbazit, 4-triazol-5-tiyon, 4-tiyadiazol, 5-metiltiyo-1, 4-triazol, antimikrobiyal aktivite, Thiosemicarbazide, 4-triazol-5-thione, 4-thiadiazole, 5-methylmercapto-1, 4-triazol, antimicrobial activity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bazı 5-Kloro-2-benzoksazolinon Tiyosemikarbazit, 1,3,4-Tiyadiazol ve 1,2,4-Triazol-5-tiyon Türevleri Üzerinde Çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2018. Bu çalışmada, 1-[2-(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)asetil]-4-sübstitüetiyosemikarbazit, 3-[(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)metil]-4-sübstitüe-1H-1,2,4-triazol-5(4H)-tiyon, 3-[(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)metil]-4-sübstitüe-5-metiltiyo-4H-1,2,4-triazol, 2-sübstitüeamino-5-[(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il) metil]-1,3,4-tiyadiazol yapısında literatürde kayıtlı olmayan on dokuz yeni bileşiğin sentezi yapılarak bu bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir. Bileşiklerin sentezinde, 5-kloro-2-benzoksazolinondan hareket edilmiş ve önce etil bromoasetat, takiben hidrazin hidrat ile reaksiyona sokularak 2-(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)asetilhidrazin elde edilmiştir. Bu bileşiğin metil, etil, allil, sikloheksil ve fenil izotiyosiyanat ile reaksiyonu sonucu 1-[2-(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)asetil]-4-sübstitüetiyosemikarbazit türevlerine (Bileşik 1-5) ulaşılmıştır. Bileşik 1-5'in alkali ortamda siklizasyonu sonucu 3-[(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)metil]-4-sübstitüe-1H-1,2,4-triazol-5(4H)-tiyon (Bileşik 6-10), asidik ortamda siklizasyonu sonucu 2-sübstitüeamino-5-[(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)metil]-1,3,4-tiyadiazol türevleri (Bileşik 15-19), Bileşik 6-10'un alkali ortamda metil iyodürle reaksiyonu sonucu ise 3-[(5-kloro-2-benzoksazolinon-3-il)metil]-4-sübstitüe-5-metiltiyo-4H-1,2,4-triazoller (Bileşik 11-14) kazanılmıştır. Sentezi yapılan bileşiklerin fiziksel özellikleri belirlenmiş, yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR, ESI-MS spektral yöntemleri ve eleman analizleri ile aydınlatılmış, antimikrobiyal aktiviteleri Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa gibi bakteri, Candida albicans, C. krusei ve C. parapsilosis gibi mantarlara karşı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerde kuvvetli antimikrobiyal etki göstermemekle beraber, antifungal etkilerinin antibakteriyel etkilerine kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies on Some 5-Chloro-2-benzoxazolinone Thiosemicarbazide, 1,3,4-Thiadiazole ve 1,2,4-Triazole-5-thione Derivates, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, MS Thesis in Pharmaceutical Chemistry, Ankara 2018. In this study, nineteen new compounds which have 1-[2-(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)acetyl]-4-substitutedthiosemicarbazide, 3-[(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)methyl]-4-substituted-1H-1,2,4-triazole-5(4H)-thione, 2-substitutedamino-5-[(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)methyl]-1,3,4-thiadiazole and 3-[(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)methyl]-4-substituted-5-methylthio-1H-1,2,4-triazole structures were synthesized and screened for their antimicrobial activities. Starting compound, 2-(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)acetylhydrazine was obtained by the reaction of 5-chloro-2-benzoxazolinone with ethyl bromoacetate followed by hydrazine hydrate. This compound was reacted with methyl, ethyl, allyl, cyclohexyl and phenyl isothiocyanates to obtained 1-[2-(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)acetyl]-4-substituted thiosemicarbazides (Compounds 1-5). Compounds 1-5 were cyclized into 3-[(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)methyl]-4-substituted-1H-1,2,4-triazole-5(4H)-thiones (Compounds 6-10) and 2-substitutedamino-5-[(5-chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)methyl]-1,3,4-thiadiazole (Compounds 15-19) in alkaline and acidic medium respectively. 3-[(5-Chloro-2-benzoxazolinone-3-yl)methyl]-4-substituted-5-methylthio-1H-1,2,4-triazoles (Compounds 11-14) were prepared by reaction of compounds 6-10 with methyl iodide in alkali medium. The physical properties of the synthesized compounds were determined. Their structures have been elucidated by spectral methods (IR, 1H-NMR, 13C-NMR, ESI-MS) and elemental analyses. Their antimicrobial activities were investigated by microdilution method against some bacteria such as Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa and some fungi such as Candida albicans, C. krusei and C. parapsilosis. The synthesized compounds do not show strong antimicrobial activity but it has been found that antifungal activities are higher than their antibacterial activities.