Obez çocukların adli tıbbi yaş tayini açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 489978
- Danışmanlar: PROF. DR. BORA BÜKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıbbi yaş tayini, kemik yaşı, obezite, Forensic age estimation, bone age, obesity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Adli Tıp açısından yaş tayini önemli konulardan biridir. Obezite, diyabet ve benzeri kronik hastalıkları bulunan dezavantajlı gruplarda kemik gelişiminin kronolojik yaş ile uyumlu olup olmadığının saptanması, aynı şekilde standart olarak kullanılan yaş tayini atlaslarından sapmaların değerlendirilmesi özellikle ceza davalarında hak kayıplarının önüne geçmek açısından önemlidir. Çalışmamızda obez olgularda kronolojik yaş ile kemik yaşı arasındaki fark ve büyüme gelişme sırasında yaş tayini için alınan Tanner kriterlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmada Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine 2013 yılı Ocak ayı ile 2016 Şubat ayı arasında kilo fazlalığı (VKİ persantil eğrisi ≥95) nedeni ile başvuran, beden muayenesi ve Tanner Kriterleri'ne göre maturasyon değerlendirilmesi yapılmış 274 vakanın (153 kız ve 121 erkek) uygun teknikle çekilmiş olan sol el bilek grafileri pro-retrospektif olarak TW3 atlası ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada kızlarda obeziteye bağlı kemik yaşı ile kronolojik yaşı arasındaki farkın bir yıldan az, erkeklerde 5,8,9,10,11,12 yaşlarda bir yıldan fazla olduğu saptandı. Erkeklerde testis gelişimi 2 ve 3 evrelerde ve pubik kıllanma 2,3,4 ve aksiller kıllanmanın tüm evrelerindeki farkın bir yıldan fazla olduğu, kızlarda sadece pubik kıllanmanın evre 1'de 1 yıldan fazla, diğer parametrelerde 1 yıldan az olduğu saptandı. Her iki cinsiyette tüm parametrelerde farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Tartışma ve Sonuç: Literatür bilgileri de dikkate alındığında obez çocuklarda yaş tayininde bazı yaş gruplarında bir yıl veya daha fazla sapmaların meydana gelebileceği, puberte gelişiminin normal gelişime göre bir yıldan daha fazla süre önce de meydana gelebileceği saptandı. Çalışmamızda obez çocuklarda da TW3 atlasının kullanılmasının mümkün olduğu saptandı. Obez çocuklarda obezitenin düzeyi ve süresi de dikkate alınarak değerlendirmenin yapılması gerektiği düşünülmektedir. Özellikle obez erkek çocuklarda sapmanın bir yıldan daha fazla olabileceğinin de göz önünde tutulmasının ve yaş tayini için gerekli diğer parametreler ile birlikte değerlendirmenin yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Age determination has on of the most important subjects of forensic medicine. In disadvantaged groups with obesity, diabetes and similar chronic diseases, it is important to determine whether bone growth is consistent with chronological age, and to assess deviations from the age-standard atlas is critical to prevent loss of rights in criminal cases. In our study, it was aimed to evaluate the difference between chronological age and bone age in obese cases and Tanner criteria defined during growth and development. Material and Method: In this study, left wrist graphics taken with proper technique of 274 cases (153 female, 121 male) who applied to Duzce University Pediatry Polyclinics with overweight (BMI perc ≥ 95) between 2013 January and 2016 february, assessed maturation according to physical examination and Tanner Criterias were assessed with TW3 atlas as pro-retrospective. Findings: We evaluate the difference between chronological ages of carpal age and gender separately. In girls, we determine the difference between Bone Age and Chronological age was less than a year. In boys it was found that the difference was more than one year in 5,8,9,10,11,12 years. It is also seen that; Testicular development in males is at 2 and 3 stages and pubic hair formation is 2,3,4 and the difference in all phases of axillary hair is more than one year in girls only pubic hair was found to be more than 1 year in stage 1 and less than 1 year in other parameters. We determine the differences in both gender was statistically significant. Discussion and conclusions When literature information is taken into consideration, it is found that obese children Bone age was for some age groups one year or more than a year deviations can occur, also we determined Puberty development may occur more than a year earlier than normal development. As a result we determine that it is possible to use TW3 atlas in obese children for medicolegal purposes. We recommend that evaluation should be done in obese children considering the level and duration of obesity. Specially in obese males must be kept in mind that deviations can be more than one year and to evaluate with other parameters necessary for age determination.