Preeklamptik gebelerde sfms like tirozin kinaz -1 ve biyokimyasal parametre düzeylerinin plazmaferez öncesi ve sonrası prognoza etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of prognostic effect of sfms like tyrosine kinase-1 and biochemical parameters before and after plasmapheresis in preeclamptic pregnancies
- Tez No: 489998
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN KUTLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN BAYRAMOĞLU TEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Gebelik, Plazmaferez, Soluble fms benzeri tirozin kinaz-1, Preeclampsia, Pregnancy, Plasmapheresis, Soluble fms-like tyrosine kinase-1
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Preeklamptik gebelerde sFms like tirozin kinaz-1 ve biyokimyasal parametre düzeylerinin plazmaferez öncesi ve sonrası prognoza etkisinin değerlendirilmesi Amaç:Bu çalışmada preeklampsi patogenezinde rol alan sFms like tirozin kinaz -1 ve biyokimyasal parametrelerin hafif preeklampsili gebelerde plazmaferez öncesi ve sonrası düzeylerini ölçerek prognozla olan ilişkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine 01.07.2016–01.07.2017 tarihleri arasında başvuran 15 hafif düzeyde klinik semptom veren preeklamptik gebe çalışmaya dahil edildi.Şiddetli preeklampsi, kronik hipertansiyonu olan,çoğul gebeliği,sistemik hastalığı olan gebeler çalışmaya dahil edilmedi.Çalışmaya dahil edilen gebelerde, başvuru anında,plazmaferez sonrası 6.saat ve sezeryan sonrası 6. saat kan örneği alınıp, AST, ALT, sFms like tirozin kinaz-1 seviyelerine bakıldı. Yine bu hastalara başvuru anında,plazmaferez sonrası 6.saat ve sezeryan sonrası 6. saat sistolodiastolik kan basıncı bakılıp kayıt altına alındı.p değerinin 0,05'ten küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuçlar: sFms like tirozin kinaz-1 seviyeleri bakımından başvuru anında,plazmaferez sonrası 6. saat ve sezeryan sonrası 6. saatte bakılan değerler arasında anlamlı fark izlenmedi(11 g/ml - 12 g/ml- 11.43 g/ml;p=0,071).AST,ALT değerleri başvuru anında yüksek saptanan 4 hastanın, plazmaferez sonrası 6.saat ve sezeryan sonrası 6. saatte bakılan değerelerinde düşüş saptandı.Başvuru anındaki sistolik ve diastolik kan basıncı değerleri plazmaferez sonrası 6. saat ve sezeryan sonrası 6. saatte bakılan değerelere göre anlamlı düşüş gösterdi(p=0,001). Yorum: Biz yaptığımız çalışmamızda sFms like tirozin kinaz-1 seviyelerinin plazmaferez sonrası anlamlı şekilde düşüş göstermediğini bulduk.Bu nedenle, preeklampsili hastalarda plazmaferez işleminin prognoza olumlu katkı sağlamadığını tespit ettik. Sonuç olarak;sFlt-1 ve plazmaferez işleminin preeklampsi patogenezindeki spesifik rollerinin ortaya konabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of prognostic effect of sFms like tyrosine kinase-1 and biochemical parameters before and after plasmapheresis in preeclamptic pregnancies Objective: In this study, we aimed to evaluate the association of sFms like tyrosine kinase-1 and biochemical parameters, which play a role in the pathogenesis of preeclampsia, by measuring pre and post plasmapheresis levels in mild preeclampsia. Materials And Methods: Preeclamptic pregnant women who were admitted to Gaziantep University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology Clinic between 15.01.2006 and 01.07.2017 were included in the study.Severe preeclampsia, chronic hypertension, multiple pregnancy, systemic diseases were not included in the study.At the time of admission, blood samples were taken 6 hours after plasmapheresis and 6 hours after cesarean section, and the levels of AST, ALT, sFms like tyrosine kinase-1 were examined. At the time of admission, 6 hours after plasmapheresis and 6 hours after cesarean section, systolodiastolic blood pressure was recorded and recorded. It is cosidered statistically significant that p-value is lower than 0,05. Results: There was no significant difference between sFms like tyrosine kinase-1 levels at the time of admission, 6 hours after plasmapheresis and 6 hours after cesarean section (11 g/ml -12 g/ml-11.43 g/ml; p=0,071).AST, ALT values were found to be high in the 4 patients who were detected at the time of application, 6 hours after plasmapheresis and 6 hours after the cesarean section. The systolic and diastolic blood pressure values at the 6th hour after plasmapheresis and 6th hour after cesarean section were significant declined (P=0,001). Conclusion: In our study, we found that sFms like tyrosine kinase-1 levels did not significantly decrease after plasmapheresis. Therefore, we found that plasmapheresis did not contribute positively to prognosis in preeclampsia patients. Consequently, sFlt-1 and plasmapheresis were more advanced in order to demonstrate specific roles in pre- work is needed.