Psikiyatrik rahatsızlık nedeniyle ssgi (seçici serotonin gerialım inhibitörü) grubu ilaç kullanan hastalarda gözün arka segment parametrelerinin incelenmesi
Examination of posterior segment parameters in patients using ssri (selective serotonin reuptake inhibitor) group of drugs due to psychiatric disorders
  1. Tez No: 489997
  2. Yazar: KADİR ERDOĞAN ER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECİP KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Antidepresan, Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörü, Retina Sinir lifi Tabakası, Retina, Koroid, Depression, Antidepressant, Selective Serotonin Reuptake Inhibitor, Retinal Nerve Fiber Layer, Retina, Choroid
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç:Depresyon nedeniyle SSGİ grubu antidepresan ilaç kullanan hastalarda gözün arka segment parametrelerini değerlendirmek. Yöntem: Şubat 2017 ve Ağustos 2017 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları polikliniğine kontrol amaçlı gelen hastalarından oluşan prospektif, klinik, interdisipliner tek merkezli bir çalışmadır. Aynı tarihlerde hastaneye kontrol amaçlı başvuran, sistemik ve oküler hastalığı bulunmayan gönüllüler kontrol grubu olarak seçilmiştir. İlacı 1 yıldan az kullananlar; grup1, 1 yıl ve daha fazla kullananlar; grup 2 ve kontrol grubu; grup 3 olarak alt gruplara ayrıldı. Tüm hastalara tam oftalmolojik muayene ve spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ile retina sinir lifi tabakası (RSLT), santral fovea kalınlığı (SFK) ve koroid kalınlığı ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda (40 kadın, 12 erkek ) 52 hasta, kontrol grubunda (40 kadın, 12 erkek ) 52 hasta olmak üzere 104 hastanın 104 gözü değerlendirildi. Hem çalışma ve kontrol grubunda hem alt gruplarda gruplar arasında yapılan ikili karşılaştırmalarda yaş, cinsiyet, düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (DEİGK), göz içi basıncı (GİB), sferik ekivalan (SE), cup/disk (C/D) oranları, ön arka aksiyel uzunlukları(AXL), SFK, RSLT ve koroid kalınlıkları açısından anlamlı fark saptanmadı (p >0.05). Sonuç: SSGİ kullanan ve kullanmayan olgular arasında gözün arka segment parametrelerinde anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the posterior segment parameters of patients with SSRI group antidepressant medication due to depression. Methods: This thesis is a prospective, clinical, interdisciplinary, and single center study consisting of depressed patients over 18 years of age who came to the Ophthalmology Clinic of Gaziantep University, Faculty of Medicine between February 2017 and August 2017 for control purposes.In the same period of time, volunteers who were referred to the hospital for control and who did not have any systemic diseases were selected as the control group.Those who use the drug less than 1 year later; group1, 1 year and more users; group 2 and control group; group 3 was subdivided into subgroups. All patients underwent detailed ophthalmologic examination and measurement of retinal nerve fiber layer (RNFL), central foveal thickneess (CFT), and choroidal thickness (CT) using spectral domain optic coherence tomography (SD-OCT). Results: As a combination of study and control groups of the patients, 104 eyes which belong to 104 patients in total are analyzed in this thesis. The study and the groups are both composed of 52 patients who are 40 females and 12 males.The mean age, sex, corrected best visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), spherical equivalent (SE), cup / disc (C / D) ratios in the study and control groups in both subgroups, There were no significant differences in axial lengths (AXL), CFT, RNFL, and CT (p >0.05). Conclusion: There was no significant difference in posterior segment parameters in both groups.