A comparative study on switching surface design for sliding mode control
Kayan kipli kontrol anahtarlama yüzeyi tasarımı üzerine kıyaslamalı çalışması
  1. Tez No: 490083
  2. Yazar: IBRAHİM ISMAIL IBRAHIM AL-NUAIMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGAY KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken yapı sistemleri, kayan kipli kontrol, anahtarlama yüzeyi, Variable structure systems, sliding mode control, switching surface
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kayan kipli kontrol sistemini tasarlamanın önemli adımlarından biri de anahtarlama yüzeyi tasarlamaktır. Anahtarlama yüzeyini tasarlamak için geliştirilmiş birçok yöntem vardır. Bu tezin amacı, belirsiz sistemlerin kayan kipli kontrolü için farklı anahtarlama yüzey tasarımı yöntemlerini araştrmak ve analiz etmektir. Çözülmesi gereken ana problem, anahtarlama düzeyinin farklı yöntemlerle nasıl tasarlanacağıdır. Tasarım yöntemleri, belirsizlik şartlarında çalışan aynı sistemlere uygulanmıştır. Beklenen sonuç, tüm durum vektörlerini istenen başarımı verecek şekilde anahtarlama yüzeyine çekmektir. Son aşamada, durum vektörlerini tasarlanan anahtarlama yüzeyine çekecek ve denge noktasına ulaşıncaya kadar manifold üzerinde tutacak kayan kipli denetleyici tasarlanacaktır. Anahtarlama yüzeyini tasarlamak için üç farklı yaklaşım önerilmiştir, değişken yapılı denetleyiciler kayar kipli kontrolün ulaşılma koşuluyla her bir yönteme göre sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the important steps to build the sliding mode control system is to design the switching surface. There are many methods that have been developed in order to obtain the switching surface. The aim of this thesis is to study and analyze different switching surface design methods for sliding mode control of the uncertain systems. The main problem to be solved is how to design the switching surface with different methods. The design methods are applied to the same systems which are operating under the uncertainty conditions. The required objective is to attract all the state vectors to the switching surface so as to obtain the desired performance. The final step will be designing the sliding mode controller to enforce the state vectors towards the designed switching surface and to remain on the manifold until reaching the equilibrium point. Three different approaches of designing switching surface are studied here, the variable structure controllers are presented according to each method through the reaching condition of sliding mode.