Recovery of silver from silver oxide batteries: A combined experimental and computational study
Gümüşün gümüş oksit pillerden geri kazanımı: Birleşik bir deneysel ve hesaplamalı çalışma
- Tez No: 490349
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. HAKAN KAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: gümüş oksit piller, modelleme, katıdan özütleme, gümüşün geri kazanımı, silver oxide batteries, modeling, leaching, silver recovery
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı saf gümüşü aktif olmayan ve kullanılmış gümüş oksit pillerden geri kazanmak ve aynı zamanda bu süreci bir bilgisayar yazılımı ile modellemektir. Çünkü piller hayat döngüleri bittikten sonra toksik kirleticiler haline gelirler ve yakma fırını emisyonları ve kül açığa çıkartırlar. Gümüş oksit piller, kol saatleri, saatler, çeşitli elektronik cihazların uzaktan kumandalar, işitme cihazları, oyuncaklar, ve bazı diğer cihazlarda kullanılır ve ömrü bittikten sonra atılırlar. Bu tezde, gümüş içeren atık piller toplandı ve gümüşü geri kazanmak için katı-sıvı özütlemesi bir ayırma işlemi olarak kullanıldı. Yaklaşımımızda, nitrik asit kullanarak katı-sıvı özütlemesi yapıldı ve gümüş, bakır plaka ve potasyum klorür yardımıyla çöktürüldü. Çökeltinin süzülmesinden sonra bu çökelti kurutuldu ve sonra da metalik gümüş ve aynı zamanda yüksek saflıkta ince bir gümüş tozu elde etmek için çok yüksek bir sıcaklıkta (1000 °C) eritildi. Geri kazanılan gümüş, çeşitli endüstriyel uygulamalarda doğrudan kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to recover pure silver from inactive and used silver oxide batteries and also model this process by using a software. Because, after the life cycle of batteries end, they become toxic contaminants and also yield incinerator emissions and ash. Silver oxide batteries are used in wrist watches, clocks, remote controls of the various electronic devices, hearing aid devices, toys, and some other devices, and they are scrapped after they become spent. In this thesis, we collected spare batteries that contain silver and we use solid-liquid leaching as a separation process to recover the silver. In our approach, we used leaching with nitric acid and precipitated silver by the help of the copper plate and potassium chloride. Then after precipitate filtration, it was dried and then powder was smelted in a very high temperature (1000 °C) to produce metallic silver and also highly pure silver powder. Recovered silver can be utilized directly in different industrial applications.