Forward head postürlü bireylerde servikal stabilizasyon egzersizleri ve propriyosepsiyon eğitiminin denge ve postür üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Assesment of effect of cervical stabilization exercises and proprioseption training on balance and posture in individuals with forward head posture
  1. Tez No: 490910
  2. Yazar: MUHAMMET ÖZALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Forward Head Postür, Propriyosepsiyon, Servikal, Stabilizasyon Egzersizleri, Balance, Forward Head Posture, Proprioception, Cervical, Stabilization Exercises
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma, 18-25 yaş grubu forward head postür (FHP) varlığı tespit edilen üniversite öğrencilerinde servikal stabilizasyon egzersizleri ve servikal propriyosepsiyon egzersiz eğitiminin denge ve postür üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamında toplam 99 birey incelendi. İncelenen bireylerin yaş ortalaması 18.77±1.08 (min:18-maks:24) yıl olup %36.4'ü (n=36) erkek, %63.6'sı (n=63) kadındı. Bireylerin boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları ölçülerek vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplandı. Bireylerin günlük telefon ve bilgisayar kullanım süreleri kaydedildi. Bireyler randomize olarak, 32 birey (%32.3) kontrol grubu (Grup I), 34 birey (%34.3) servikal stabilizasyon grubu (Grup II) ve 33 birey (%33.3) stabilizasyon egzersizlerine ek uygulanan propriyosepsiyon egzersiz grubu (Grup III) olarak üçe ayrıldı. Birinci gruba herhangi bir program uygulanmadı. Egzersiz programları haftada 3 gün, 6 hafta boyunca uygulandı. Propriyoseptif değerlendirme eklem pozisyon hissi hata testi ile postür değerlendirmeleri karaniovertebral açı (CVA) ve New York Postür Analizi Yöntemi (NYPAY) ile denge değerlendirmesi ise statik denge için Stork Test ve dinamik denge ise Y-Denge Testi ile tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Bulgular: 6 haftalık egzersiz programının sonucunda grup içi karşılaştırmalarda, eklem pozisyon hissi bakımından Grup III'te her yönde anlamlı gelişme sağlandı (p0.05). Grup I ekstansiyon yönü eklem pozisyon hissinde kötüleşirken, diğer yönlerde değişiklik saptanmadı (p>0.05). Tedavi sonrası üç grubu birbirleriyle eklem pozisyon hissi açısından karşılaştırdığımızda ise fleksiyon yönünde Grup II ve III arasında anlamlı bir fark yok iken (p>0.05), ekstansiyon, sol rotasyon, sağ rotasyon yönlerinde Grup III diğer iki gruba göre üstün bulundu (p0.05). Dinamik denge için y-denge değerlendirmesinde grup içi tedavi sonrası sadece anterior sağ ve anterior sol yönlerde Grup III'te anlamlı bir fark elde edildi (p0.05). Sonuç: Çalışmadan elde edilen sonuçlar ışığında, servikal stabilizasyon egzersizlerinin FHP tedavisinde etkin bir yöntem olduğu, stabilizasyon egzersizleriyle kombine edilmiş servikal propriyosepsiyon egzersiz eğitiminin denge ve postür üzerine daha olumlu etkilerinin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of cervical stabilization exercises and cervical proprioception training on balance and posture in university students with 18 to 25 years old forward head posture (FHP) presence. Materials and Methods: 99 individuals with FHP were included the study. The mean age of the examined individuals was 18.77 ± 1.08 (min: 18-max: 24) years and 36.4% (n = 36) were male and 63.6% (n = 63) were female. Individual body lengths and body weights were measured and body mass indexes (BMI) were calculated. Daily telephone and computer usage times were recorded. The cases were seperated into three groups as Group I (n=32), cervical stabilization exercise Group II (n=34) and stabilization and proprioception training Group III (n=33) with randomization. The training was administered three times a week for six weeks. The exercise program was not given to the control group. Joint position error test, craniovertebral angle (CVA), New York Posture Assessment Scale, Stork Test for static balance and Y Balance Test for dynamic balance were were assessed in the pre-treatment and post-treatment. Results: As a result of the 6-week exercise program for joint position sense error, the Group III showed a significant improvement in all directions (p0.05). The direction of Group I extension worsened with the sense of joint position, no significant difference was found in the other directions in the Group I (p>0.05). When the three groups compared for joint position sense error after the treatment, there was no significant difference between Group II and Group III in the direction of the flexion (p>0.05), whereas the Group III was superior to the other two groups in directions of extension, left rotation and right rotation (p0.05). Y-balance evaluation for dynamic balance, there was a significant difference in the Group III only in anterior left and anterior right directions after intra-group treatment (p0.05). Conclusion: Stabilization exercises and additional proprioceptive training have been shown to be useful in order to maintain the cervical posture in rehabilitation programme. The proprioceptive exercises combined with the stabilization exercises showed more effective results on balance and posture development.