Üniversite öğrencilerinde benlik saygısı, algılanan ana-baba tutumları ve bağlanma stilleri
Self esteem, parental attitudes, attachment styles among university students.
- Tez No: 490923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Ana-Baba Tutumları, Bağlanma Stilleri, Self Esteem, Parental Attitudes, Attachment Styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde benlik saygısının algılanan ana-baba tutumları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaç doğrultusunda demografik değişkenler ile (yaş, ailenin aylık gelir düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi, doğum sırası, genel not ortalaması, fiziksel görünümden memnuniyet düzeyi, ailenin ilgi düzeyi ve gelecekteki beklentilere ulaşmaya dair ümitlilik düzeyi) benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelenmiş, demografik değişkenler temelinde oluşturulan gruplar arasında bağımlı değişken düzeyleri bakımından farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde öğrenim görmekte olan 215 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada benlik saygısı düzeyini ölçmek için Rosenberg (1965)'in geliştirdiği, Çuhadaroglu (1986) ' nun Türkçe'ye uyarladığı Benlik Saygısı Ölçeği, algılanan anababa tutumunu belirlemek için Kuzgun (1972) ' un geliştirdiği ve Eldeleklioğlu (1993)' nun yeniden yapılandırdığı AnaBaba Tutum Ölçeği , bağlanma biçemlerini belirlemek için Griffin & Bartholomew (1994) tarafından geliştirilmiş Sümer ve Güngör (1999) 'ün Türkçe'ye uyarladığı İlişki Ölçekleri Anketi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile öğrencilerin demografik bilgileri belirlenmiştir. Araştırma SPSS 23.00 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları yorumlanırken anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda demografik değişkenlerden fiziksel görünümden memnuniyet düzeyi, ailenin ilgi düzeyi, gelecekteki beklentilere ulaşmaya dair ümitlilik düzeyi ve algılanan demokratik anababa tutumuyla benlik saygısı arasında olumlu yönlü bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Otoriter ve koruyucu-istekçi ana baba tutumuyla benlik saygısı arasında olumsuz yönlü bir korelasyon bulgulanmıştır. Güvenli, saplantılı ve korkulu bağlanma stili ile benlik saygısı arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu ; kayıtsız bağlanma ile benlik saygısı arasında bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca cinsiyet değişkeni ve aile gelir düzeyinin benlik saygısı düzeyini farklılaştırmadığı bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse self - esteem relations with percevied parents manner and attachment styles. In according with this purpose the relationship between demographic factor (age, ıncome rate of family, education level of family, ınterests level of parents, hopes for future) ande self esteem has been analysed and It has been searched that whether there is difference between from the point of level of dependent veriables amonge the groups created in the basis of demograpic veriables or not. The sample of research is consist of 215 student in Sakarya University Education Faculty Psychological Counseling and Guidance. In the research, to defince self esteem level. Rosenberg Self Esteem measurement has been used which was developed by Rosenberg (1965) and translated in Turkish by Çuhadaroglu (1986). Parents maner measunement has been wed to define percevied parents manner which was developed by Kuzgun (1993) and revised be Eldeleklioğlu (1993). To define the attachment, relation measurement questionnaire has been used which was developed by Griffin and Bartholomew and the translated by Sümer and Güngör (1999). Students demographic informations have been defined with personal information form which prepared by researcher. The research has been analysed with SPSS 23.00 packet program. When the results have been commented, meaningful level was defined as 0.05. Attle end of the search , a positive relation was found between satograction levels of psyscial appearance, level of parents interests the level of hopes to reach future goals, perceived parents manner and self esteem. A negative relationship was found between strict preventive parents maner and self esteem. There is no relation between Unconditional affiliation and self esteem. Additionally, gender factor and income rate of family dosen't differ self esteem level.